Vijesti

Sud BiH zatražio od Turske da izruči Mahmuljina

Sud BiH poslao je zamolnicu Turskoj za izručenje Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Ozrena i Vozuće, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

"Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina", rečeno je "Nezavisnim novinama" iz Suda BiH.

Podsjetimo, u avgustu prošle godine su iz Suda BiH rekli da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne s obzirom da se, a prema obavještenju koje je dostavila njegov advokat, nalazi na liječenju u Turskoj.

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je 29. novembra prošle godine crvenu Interpolovu potjernicu za Mahmuljinom. Za njim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Potjernica je raspisana nakon što je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila naredbu Suda BiH da za Mahmuljinom bude raspisana međunarodna potjernica, koja je unesena u sistem i postala dostupna svim zemljama članicama Interpola.

Mahmuljin je Sudu BiH trebao da pristupi 23. novembra prošle godine kako bi preuzeo uputni akt za stupanje na izdržavanje kazne, ali se nije pojavio. Mahmuljin je pravosnažno osuđen na osam godina robije.

 

Izvor: nezavisne.com 
Foto: srna.rs 
Blog