Region

Jakov Milatović: Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu, Crna Gora će se u potpunosti držati političkog kursa EU

Novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je za Asošiejted pres da će ubrzati put svoje zemlje ka članstvu u EU i da će se držati političkog kursa koji zvanični Brisel ima prema Rusiji povodom rata u Ukrajini.

Milatović je istakao da Crna Gora u potpunosti vodi spoljnu politiku u skladu sa EU i da će tako i ostati, naglasivši posvećenost Podgorice evrointegracijama. Kako kaže Milatović, njegova privrženost EU je potpuno u suprotnosti sa optužbama da je marioneta Moskve i poručuje da je za njega potpuno jasno da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

On je dodao je da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta ulazak Crne Gore u Evropsku uniju u narednih pet godina.

- Punopravna politika EU je ona koju Crna Gora treba da vodi u budućnosti, a posebno je važna sada kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu. Ne postoji niko u Evropi, a u Crnoj Gori očigledno, ko može da podrži invaziju jedne zemlje na drugu suverenu zemlju – naveo je Milatović.

 

Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova

Novoizabrani predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, kazao je u utorak uveče da odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore neće biti povučena.

„Nije realno da se očekuje 'otpriznavanje' (nezavisnosti) Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna”, rekao je Milatović u intervjuu za Nova TV.

Rekao je da „podržavamo sve što se dogovore Beograd i Priština, i smatram da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu. U tom smislu Crna Gora želi da bude dobar susjed koji će promovisati dobrosusjedske odnose”.

„Želim najbolje moguće odnose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvijek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana i potpuno je prirodno da će uslijediti moja posjeta Srbiji nakon poziva (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića”, rekao je Milatović.

On je međutim rekao da će njegova prva posjeta biti Briselu jer se, kako je ponovio, Crna Gora „istinski kreće” ka EU. Milatović je naglasio da mu je „važno da sve te posjete rezultiraju opipljivim rezultatima za građane i privredu”.

 

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog