BiH

Privreda Federacije duplo jača od privrede Republike Srpske

Preduzeća u Federaciji BiH imala su u prošloj godini za oko 130 odsto veće prihode i 67 odsto veću dobit od svih firmi u Republici Srpskoj, pokazuju uporedni podaci privrednih registara.

Kad se podvuče crta, privrednici u Federaciji BiH su u 2022. godini imali prihod od 68 milijardi maraka, a preduzeća u Republici Srpskoj znatno manje – 29,4 milijarde KM.

Međutim, zanimljivo je da poslovna zajednica u Srpskoj iz manjih prihoda izvukla procentualno veću dobit.

Profit firmi u Srpskoj je 2,7 milijardi KM, odnosno devet odsto od ukupnih prihoda, dok je dobit preduzeća u FBiH 4,8 milijardi KM ili sedam odsto od prihoda.

U FBiH je prošle godine radilo 364.000 radnika ili za 16.000 više nego godinu dana ranije.

Sa druge strane u privredi Republike Srpske zaposleno je bilo 180.790 ili za 6.436 više nego 2021. godine.

Ukupni prihod svih privrednih društava u FBiH ​67,9 milijardi KM (67.982.500.246 KM), dok je prvih 20 privrednih društava ostvarilo prihod od 14,9 milijardi KM (14.951.655.023 KM).

Kompanija „Bingo“ najveća je kompanija u Federaciji BiH sa ukupnim prihodima od 1.64 milijarde KM u 2022. godini, a 20 najvećih u ovom entitetu obrnulo je skoro 15 milijardi maraka.

Izvještaja o najvećim kompanijama u Republici Srpskoj za sada nema.

Ekonomista Igor Gavran kaže da je očigledno da je centar privredne aktivnosti u BiH koncentrisan u Federaciju BiH.

Slični omjeri su i ako se porede banke ili osiguranja, namjenska industrija, elektro – energetski sektor.

Dodaje da je u određenim granama poljoprivrede veća proizvodnja u Republici Srpskoj nego u Federaciji, ali da gledano ukupno u većini privrednih grana dominiraju kompanije iz Federacije BiH.

„Takođe je i potrošnja daleko veća u Federaciji BiH pa se i dobar dio prodaje i zarade firmi iz RS koje svoju robu nude na domaćem tržištu ostvaruje u Federaciji BiH jer je tržište RS premalo i manje kupovne moći“, kazao je Gavran.

Ipak, dodaje da ne voli porediti rezultate određenih područja unutar BiH jer je cjelokupna privreda i dalje preslaba i neuspješna u poređenja sa Evropom i svijetom.

„Trebamo jačati ekonomsku saradnju i integraciju kako bi bolje rezultate ostvarivali u svim područjima radije nego poredili entitete ili kantone međusobno i stvarali neku konkurenciju gdje se invalid bez jedne noge tješi da mu je puno bolje nego onome bez obje noge. Dakle, centar privredne aktivnosti BiH jeste u Federaciji BiH ali ta privredna aktivnost je još uvijek daleko ispod potencijala koje imamo i jedino u poređenju s nekim još gorim djeluje uspješno“, rekao je Gavran za CAPITAL.

 

Izvor: capital.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog