Svijet

Lavrov: Da li je Britanija svjesna posljedica snabdijevanja Ukrajine projektilima sa osiromašenim uranijumom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Larov izjavio je sinoć da bi Velika Britanija trebalo da bude svjesna svoje odgovornosti za snabdijevanje ukrajinskih snaga projektilima sa osiromašenim uranijumom, podsjetivši na posljedice bombardovanja SRJ 1999. godine.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da neki govore da osiromašeni uranijum nije radioaktivan i da nije uvršten na liste Međunarodne agencije za atomsku energiju, ali da postoje činjenice i intervjui sa ljudima koji su trpjeli zbog posljedica napada takvim projektilima u bivšoj Jugoslaviji, u vrijeme NATO bombardovanja.

„Prikazivani su na televizijama širom svijeta. Tako da Velika Britanija treba da shvati svoju odgovornost”, poručio je Lavrov, a prenosi TAS.

Zamjenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi ranije juče je rekao da je Velika Britanija poslala Ukrajini hiljade granata za tenkove Čelendžer 2, uključujući neke sa osiromašenim uranijumom.

On je dodao da London ne prati njihovu upotrebu niti je preuzeo ikakve obaveze po pitanju uklanjanja posljedica njihove upotrebe nakon završetka sukoba.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog