Banja Luka

Za rekonstrukciju Kastela još 800.000 KM

Grad Banjaluka odlučio je da krene u rekonstrukciju tvrđave Kastel, a za te namjene će izdvojiti gotovo 800.000 maraka.

Grad je od ponuđača zatražio demontažu postojećih betonskih temelja stubova, kao i mašinski iskop temelja razvodnih ormara, ali i isjecanje i prostiranje asfalta.

Zatražili su još i elektro radove koji, između ostalog, podrazumijevaju nabavku i montažu svjetiljke za rasvjetu pješačkih staza, nabavku i montažu svjetiljke za rasvjetu vanjskih i unutrašnjih ravnih dijelova zidina, svjetiljke za rasvjetu vertikalnih vanjskih ivica zidina, kao i one za rasvjetu krovova kula.

Da bi se neka firma uopšte prijavila na ovaj tender neophodno je da ispuni određene uslove, a jedan od njih je da posjeduje licencu za izvođenje instalacija jake struje i elektroenergetskih postrojenja izdatu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Uslov je i da je ponuđač imao uspješno iskustvo u realizaciji jednog ili najviše tri ugovora, sa istim ili sličnim predmetom nabavke u zadnjih pet godina u minimalnoj ukupnoj vrijednosti od pola miliona maraka bez PDV-a.

Podsjetimo, obnova južnog bedema tvrđave Kastel gdje se nalazio ugostiteljski objekat završena je još 2019. godine, za šta je grad tada izdvojio oko 120.000 KM.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je polovina tvrđave rekonstruisana uz pomoć sredstava iz EU.

Kastel se obnavlja već godinama, a kako je tada i najavljeno rekonstrukcija tvrđave se obavlja u fazama, jedan po jedan segment.

Takođe je istaknuto i da će za kompletnu rekonstrukciju biti potrebna značajna finansijska sredstva, i da je potrebno voditi računa da tvrđava poslije obnove zadrži svoj autentičan izgled.

Važno je napomenuti i da je Grad Banjaluka, prema ranijim pisanjima medija,  tražio investitora koji bi rekonstruisao Artiljerijsku kasarnu u sklopu tvrđave i izvršio njenu prenamjenu u hotel ili ustanovu kulture.

Gradska uprava je imala pregovore sa određenim investitorima koji su odustali od ove ideje jer je projekat jako zahtjevan.

 

Izvor: capital.ba 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog