Vijesti

Марш “Бесмртног пука” у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Учесници марша “Бесмртног пука” прошетали су од Трга Крајине до Трга палих бораца поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом. Потом су положениу вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

У маршу “Бесмртног пука” учествују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и други министри у Влади Српске, амабасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и Народноослободилачког рата, те бројни грађани.

Учесници носе слике предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из Народноослободилачког рата који су дали животе у борби против фашизма.

“Бесмртни пук” је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања Дана побједе - 9. маја.

Биће положени вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, док је за 11.30 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Добој

Испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју данас су положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима поводом 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Вијенце су положиле делегације добојског Удружења “Антифашисти и борци Народноослободилачког рата /НОР/”, Градске управе Добој и добојске организације Млади социјалдемократи (МСД).

Предсједник Скупштине града Добој Срећко Рекановић рекао је новинарима да су у борби за слободу српски и руски народ дали највише жртава у Другом свјетском рату, због чега се оне морају сачувати од заборава и достојно обиљежавати сјећање на њих.

Са добојског подручја у НОР-у је током Другог свјетског рата погинуло око 650 бораца.

 

Извор: srna.rs
Foto/ video: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog