Svijet

Uskoro lakše do posla u Njemačkoj, uvodi se i "karta prilika"

Njemačka ekonomija nikako ne uspijeva da riješi problem manjka radne snage, a vlada se nada da će bar malo uspjeti da ga ublaži liberalizacijom imigracije.

Kako navodi Financial Times, ministar rada Hubertus Hejl izjavio je kako će Njemačka stvoriti "jedan od najmodernijih imigracijskih režima u Evropi" kako bi ublažila manjak radnika što je postalo "prava kočnica ekonomskom rastu".

Ministar Hejl ističe kako je imigracijska reforma dio šire kampanje vlade kancelara Olafa Šolca kojoj je cilj da privuče talentovane radnike iz cijelog svijeta, da ublaži uticaj nepovoljnih demografskih trendova i da omogući priliv dovoljnog broja kvalifikovanih radnika što je postao vodeći problem za neke od najvećih evropskih kompanija, prenosi portal biznisinfo.

U razgovoru za FT Hejl je rekao kako u mnogim sektorima njemačke industrije vlada "očajnička" potraga za radnicima, a situacija će u budućnosti biti samo još gora, s obzirom da generacija baby boomera polako odlazi u penziju.

"Njemačkoj će nedostajati sedam miliona radnika do 2035. ako nešto ne učinimo", kazao je Hejl.

"A to u na kraju može da postane prava kočnica našem ekonomskom rastu", dodao je ministar zadužen za resor rada.

Izmijenjena imigracijska regulativa, koju bi Bundestag trebao da odobri u narednih nekoliko nedjelja, ukloniće dobar dio postojećih barijera useljavanju i zapošljavanju stranaca u Njemačkoj.

Na primjer, stranci će moći da dobiju posao iako nemaju profesionalnu kvalifikaciju prema njemačkim standardima, pojasnio je Hejl.

"Biće dovoljno da imaju ugovor o radu s njemačkim poslodavcem, nešto radnog iskustva i da su završili strukovno obrazovanje u svojoj državi", dodao je ministar.

Njemačka će takođe uvesti i "karte prilika" koje će imigrantima omogućiti prikupljanje bodova na temelju njihovog strukovnog obrazovanja i radnog iskustva, znanja njemačkog jezika kao i dobi ispod 35 godina.

"Ko bude imao dovoljno bodova, moći će da dođe u Njemačku i potraži posao", kazao je Hejl koji je na toj ministarskoj poziciji od 2018. godine.

Drugi zakon koji će uskoro biti upućen u parlamentarnu proceduru omogućiće strancima lakše dobijanje njemačkog državljanstva.

 
Izvor: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog