Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv astme: Izmjerite funkciju pluća u Parku "Petar Kočić"

Ljekari Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske organizovaće danas u Banjaluci javnu spirometriju, odnosno mjerenje plućne funkcije za sve zainteresovane građane, povodom Svjetskog dana borbe protiv astme.

Svim zainteresovanim građanima ljekari, specijalisti pulmologije i medicinsko osoblje Klinike za plućne bolesti danas će u Parku Petar Kočić od 12 do 15 časova mjeriti plućnu funkciju, te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu, saopšteno je iz UKC-a, koji organizuje ovu akciju u saradnji sa farmaceutskom kućom "Providens".

"Ovakvim kampanjama fokusiramo se na značaj čistog vazduha, koji u sebi ne sadrži zagađenja, duvanski dim, opasne gasove i druge toksine koji mogu uticati na disajne puteve", navode iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da kvalitet vazduha utiče na 100 odsto stanovništva i veoma je važan za osobe koje već imaju oboljenja pluća i disajnih puteva.

Širom svijeta bolesti pluća su među vodećim uzrocima smrti, dok ih se većina može spriječiti ili bolje kontrolisati u ranoj fazi, odnosno ako se otkriju na vrijeme.

Iz UKC-a su dodali da je bronhijalna astma hronično oboljenje koje se sve češće javlja kod pacijenata i nasljednog je karaktera, a spirometrija je jedan od načina da se otkrije poremećaj plućne funkcije i disanja.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog