Muzika i film

Zlatna palma u Kanu za film „Anatomija jednog pada“

Legenda japanske glume Kodži Jakušo osvojio je nagradu za najboljeg glumca za film „Savršeni dani" Vima Vendersa. Merve Dizdar je proglašena za najbolju glumicu za tursku dramu Nurija Bilgea Džejlana „O suvoj travi“. Francuski triler Žistin Trije „Anatomija jednog pada” osvojio je Zlatnu palmu 2023. za najbolji film 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu.

Trije je tek treća žena reditelj koja je osvojila glavnu nagradu u Kanu, ali druga u tri godine, posle Julije Dukurno.

Džejn Fonda je, uručujući ovogodišnju najveću nagradu, napomenula da kada je prvi put prisustvovala Kanskom festivalu, sedamdesetih godina prošlog veka: „U to vreme nije bilo žena reditelja koje su se takmičile i to nije nam nije ni bilo nimalo čudno. Prešli smo dug put.”

„Ova nagrada je posvećena svim mladim ženama režiserima i svim mladim rediteljima: svima onima koji danas ne mogu da snime filmove. Moramo im dati prostor, prostor koji sam ja zauzimao pre 15 godina u manje neprijateljskom svetu, gde je još uvek bilo moguće pogrešiti i početi iznova”, izjavila je nagrađena rediteljka.

Kodži Jakušo osvojio je nagradu za najboljeg glumca. U Savršenim danima Vima Vendersa, Jakušo igra čistača toaleta koji uživa u svakodnevnim zadovoljstvima života.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Merve Dizdar, zvezdi turske drame u kojoj glumi seosku učiteljicu.

„Želela bih da ovu nagradu posvetim svim ženama koje se bore da prevaziđu teškoće na ovom svetu i zadrže nadu“, rekla je Dizdar preuzimajući nagradu.

„Ovo je najzanimljiviji filmski festival na svetu i srećni ste što ste deo njega“, rekao je reditelj Rodžer Korman, koji je uručio drugu nagradu Velikog žirija zajedno sa Kventinom Tarantinom Zoni interesa, britanskog reditelja Džonatana Glejzera.

Finski reditelj Aki Kurizmaki osvojio je nagradu žirija u Kanu 2023. za svoju romantičnu komediju Uvelo lišće.

Vijetnamsko-francuski reditelj Tran An Hung nagrađen je za najbolju režiju, za dramu The Pot-au-Feu u kojoj glume Žilijet Binoš i Benoa Mažmigel.

Nagradu za najbolji kratki film dobilo je ostvarenje Ane Bude – 27. Čudovište Hirokazua Kore-ede, dobio je nagradu za najbolji scenario za koji je bio zadužen Judži Sakamoto.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog