Vijesti

У Стоцу миса и за блајбуршке жртве

БиХ је поред Хрватске једино место на свету где је могуће величати усташтво и нацизам, каже Бранислав Бореновић.

За место где ће се ове године одржати комеморација блајбуршким жртвама изабран је Столац. Знаменити херцеговачки градић у ФБиХ, већински насељен хрватским народом. Сваке године се узбуркају страсти у вези с обележавањем и религијским обредом за жртве страдале код Блајбурга док су бежале за места злочина – НДХ, где се у Другом светском рату четири године спроводило системско истребљење српског народа.

Таква миса се пре неколико година показала као непожељна и за житеље Сарајева, па су организовани протести испред Катедрале, а претходно су на меморијал примедбе имале и власти Аустрије, углавном због истицања нацистичких симбола. За неке у Хрватској Блајбург је, пак, место злочина савезничких снага у којима су у осветничкој акцији и без суђења убијени и недужни цивили, махом Хрвати. Обележавању је у својству изасланика председника Владе Хрватске присуствовао и Гордан Грлић Радман, министар европских и спољних послова Хрватске.

Ни помен блајбуршким жртвама који је одржан у недељу у Стоцу није прошао без реакција. „Допуштање да се у Стоцу одржи ’комеморација блајбуршким жртвама’ је скандал и цивилизацијски корак уназад. Оно што се у уређеним друштвима најстроже кажњава, код нас пролази и без реакције надлежних институција”, рекао је Бранислав Бореновић, председник опозиционог ПДП-а.

За одржавање такозване средишње комеморације за „жртве Блајбуршке трагедије и Крижног пута хрватског народа”, под покровитељством Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ, и на месту где се налази једна од највећих средњовековних некропола стећака, нису сасвим благонаклоно гледали ни страни представници. (Не)именовани супервизор Кристијан Шмит раније је поручио да се „комеморације жртвама не смеју користити за умањивање злочина које су починили нацистичке снаге и њихови савезници током Другог светског рата”, нагласивши да је истицање усташких и других фашистичких симбола увредљиво.

Домаћини овог скупа и његови организатори, коментаришући упозорења да је недопустиво величање нацизма и усташких симбола, тврде како се на овим меморијалима само моле за жртве, али се с друге стране сваке године чују и приговори како позадина ових скупова скрива и проусташки сентимент.

Бранислав Бореновић каже како је БиХ, поред Хрватске, једино место на свету где је могуће величати усташтво и нацизам. „Одаје се почаст онима који су креирали монструозну идеологију која је гласила ’трећину побити, трећину покатоличити, трећину протерати’, с намером да се затре траг Србима на овим просторима. Институције на свим нивоима имале су обавезу да реагују на ово срамно окупљање”, каже Бореновић.

 

Извор: politika.rs 
Фото: HDZ BiH 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog