Region

Srbi se deseti dan okupljaju ispred Opštine u Zvečanu

Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na sjeveru Kosova i Metohije u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci tzv. kosovske policije zauzeli te objekte. KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

Srbi istrajavaju na zahtjevima da albanski predsjednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca — Srba iz svih krajeva Kosova i Metohije, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim mjerama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bijela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

 

Izvor: rts.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog