Društvo

Sarajevo domaćin trećeg Festivala #SlobodaNarodu

Treći Festival #SlobodaNarodu održaće se u Sarajevu 09. juna, sa početkom od 10.00h u Dječijoj kući Novo Sarajevo.

#SlobodaNarodu afirmiše borce za ljudska prava i teme koje se guraju na margine javnog prostora i daleko od uticaja na javno mnjenje. Festival okuplja predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda.

„Možemo reći da Sarajevo predstavlja simbol multikulturalnosti i slobode u BiH, zbog čega nam je posebno zadovoljstvo da Festival održimo u ovom gradu“, rekao je Srđan Puhalo, programski direktor Festivala.

Pogledajte teme, kao i ko će biti učesnici u panel diskusijama:

10.30-11.45 Kako zaustaviti rat u Bosni i Hercegovini?

Rat u BiH je okončan 1995. godine, ali ratna retorika, ratna psihoza i strah od rata je još uvijek prisutan. O tome šta je uzrok tome i šta uraditi da se to smanji na jednu razumnu mjeru govoriće Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banjaluka, Goran Šimić, profesor iz Sarajeva, Damir Ovčina, pisac iz Sarajeva, Senka Kurt, urednica portal Interview.ba.



12.00-13.25 Kako ostati novinar i biti slobodan?


Kako novinari osvajaju slobodu za sebe i svoju profesiju? Koliki je uticaj vlasnika medija, urednika, oglašivača, političara na njihov rad i kako se tome oduprijeti? O svemu ovome govoriće Mubarek Asani, novinar CIN Sarajevo, Milka Tadić-Mijović, novinarka CIN Podgorica, Jovana Gligorijević, novinarka časopisa Vreme, Aleksandar Stanković, novinar HRT, Zagreb.



14.00-15.15 Kako je biti Srbin u Federaciji BiH?


Kakav je položaj Srba u Federaciji BiH? Ko ih predstavlja? Sa kojim problemima se suočavaju i da li rješavaju te probleme govoriće Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda, Dušica Runić, načelnica opštine Drvar, Sanja Bjelica Šagovanović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar, Nemanja Davidović, predsjedavajući SO Bosanski Petrovac i Slobodan Blagovčanin, aktivista, Tuzla.



15.30-17.00 Građanska BiH – od utopije do realnosti

Koliko je realna građanska BiH i koje su to snage koje se bore za nju i da li se mogu ignorisati stavovi političkih partija u BiH koji ne žele takvu državu? O svemu ovome govoriće Goran Marković, profesor sa Pravnog fakulteta Istočno Sarajevo, Martin Mikulić, politolog iz Mostara, Lejla Balić, profesorica sa Pravnog fakulteta Sarajevo i Tarik Haverić, politolog iz Sarajeva.



Pored panel diskusija, posjetioci će imati priliku da uživaju u izložbi studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti iz Banjaluke na temu „SLOBODA GENERACIJE Z“.

 

Program 2023 – Festival #SlobodaNarodu, SARAJEVO

 


Festival #SlobodaNarodu u Sarajevu održava se uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, Fondacije Friedrich Ebert, Fondacije Heinrich-Böll-Stiftung i Misije OSCE-a u BiH.

 

Izvor: slobodanarodu.ba
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog