Vijesti

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Za Rezoluciju, koju je predložio predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Države članice Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i Evropske unije, koje su priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezjednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i Zaključak Kluba poslanika SDS-a u kojem se navodi da Narodna skupština zahtijeva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, uključujući vrhovnog komandanta KFOR-a i šefa Misije UN na Kosovu i Metohiji da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na KiM i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potunosti neprihvatljiv.

Narodna skupština usvojili je danas jednoglasno Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Parlament je usvojio i tri zakona - Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Usvojen je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u srijedu u deset časova.

 

Izvor: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog