Svijet

Prva federalna optužnica u istoriji Amerike protiv nekog od bivših američkih predsjednika – protiv Trampa

Bivši američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

Tramp je u četvrtak saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka. Takođe je naveo: „Ja sam nevin čovjek”.

Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsjednika, prenosi Glas Amerike.

Ubrzo po objavi ovih informacija Tramp je počeo novu kampanju prikupljanja novca za svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

On je favorit među republikanskim kandidatima za nominaciju.

U proteklim danima, Tramp i njegovi saradnici pripremali su se za potencijalnu optužnicu, s obzirom da je njegovim advokatima predočeno da je on predmet istrage.

Ministarstvo pravde nije javno potvrdilo optužnicu, ali su dvije osobe upoznate sa situacijom bez odobrenja da o tome javno govore, potvrdile za novinsku agenciju AP da optužnica sadrži sedam tačaka.

Nujork tajms je izvijestio da se Trampu na teret stavlja zavjera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svjesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži.

Njegov advokat potvrdio je ove navode za Si-En-En.

Višemjesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući povjerljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su prije otprilike godinu dana zaplijenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku povjerljivosti.

Prije toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan pravni izazov za Trampa, protiv kojeg je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsjedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama.

Specijalni tužilac Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobjedu Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine, prenosi Tanjug.

 
Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog