Region

Srbija: Predato skoro 85.000 komada oružja i više od dva miliona municije za manje od mjesec dana

Јasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala MUP Srbije rekla je juče da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže MUP Srbije, u periodu od 8. maja zaključno sa 7. junom do 19.00 časova predato ukupno 84.920 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

U izjavi za Tanjug Puhača je rekla da je od tog broja predato 62.801 komada oružja, 22.119 minsko-eksplozivnih sredstava, a predato je i 2.880.019 komada municije.

- To govori da je veoma veliki broj oružja i municije predat u periodu otkada je započeta akcija 8. maja. Danas, 8. juna, ministar unutrašnjih poslova Srbije donio je naredbu o produženju roka za predaju oružja, tako da građani Srbije mogu do 30. juna, bez posljedica, svakog dana od 7.00 do 19.00 časova, predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva u najbližu policijsku stanicu na teritoriji cijele Srbije - rekla je Puhača.

Dodala je da, ukoliko građani nisu u mogućnosti da dođu u stanicu, potrebno je da pozovu policiju koja će na poziv građana odreagovati i doći i uzeti oružje i odnijeti ga u stanicu bez ikakvih posljedica po građane koji nisu obavezni da ostave lične podatke i informacije o porijeklu oružja koje posjeduju.

Naglasila je da će takva, nepromijenjena procedura, trajati sve do 30. juna.

Kako je rekla, u posljednjih nekoliko dana primijećeno je da je veća količina oružja predata u policijske stanice.

- Јedan od razloga što je rok produžen za predaju oružja je što se smatra da građani tako imaju dodatno vrijeme koje mogu da odvoje za predaju oružja, a drugi da bi to moglo da doprinese još većoj bezbjednosti građana Srbije - rekla je Puhača.

Ona je apelovala na građane da predaju oružje dok traje akcija, poručivši da su Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srbije i Zakona o oružju i municiji predviđene mnogo drastičnije kazne za nedozvoljeno držanje oružja nego do sada.

 

Izvor: sputnikportal.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog