Kultura

Nevena Dronjak iz Drvara talenat za pisanje kruniše brojnim nagradama

Osamnaestogodišnja gimnazijalka Nevena Dronjak iz Drvara višestruko je nagrađivana u pisanju literarnih radova, a nedavno je osvojila treće mjesto na konkursu Centra za ruske studije pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci koji je bio otvoren samo za učesnike iz Republike Srpske i Srbije.

Ova talentovana srednjoškolka kaže da se ljubav prema pisanju pojavila još u osnovnoj školi.

- Od osnovne škole mi pisanje eseja nije predstavljao problem, uvijek sam to radila bez ikakve pripreme. Međutim, tek u višim razredima osnovne škole došao je do izražaja moj talenat, kada sam počela da se prijavljujem na literarne konkurse - rekla je  Nevena.

U srednjoj školi pružilo joj se više mogućnosti za pisanje koje je krunisala brojnim nagradama.

- U prvom razredu sam odabrana od profesorice srpskog jezika da predstavljam našu školu u Obrazovno-kulturnom centru `Vuk Karadžić` u Tršiću. Tamo smo imali radionice iz istorije srpskog jezika na kojima smo imali priliku da slušamo predavanja čuvenih profesora Miloša Kovića i Aleksandra Јovanovića, ali i mnogih drugih koji čuvaju srpski identitet i jezik. Pohađala sam ovu radionicu dvije godine - kaže Nevena.

Kao neko ko živi u Federaciji BiH, ona nije imala mnogo prostora za integrisanje srpskog jezika, što ocjenjuje kao veliki problem.

- To je veliki problem. Pogotovo kada bih se prijavila na neko takmičenje, uglavnom učešće imaju samo učesnici iz Republike Srpske ili Srbije. Međutim, nedavno sam osvojila treće mjesto u literarnom konkursu na univerzitetu u Republici Srpskoj koje je takođe bilo otvoreno samo za učesnike iz Srpske i Srbije - rekla je Nevena.

Ona kaže da inspiracija uvijek dolazi spontano i nepredvidivo. Omiljeni Nevenini pisci su ruski, ali voli da čita i srpske pisce od kojih posebno ističe Ivu Andrića i Mešu Selimovića.

- U današnjim vremenima je veoma teško napisati nešto i malo mladih želi da piše. Smatram da je svaki napisani esej odraz našeg uma. Sve što nosimo u sebi prenesemo na papir - rekla je Nevena.

Izvor: srna.rs

 

Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog