Svijet

Preminuo bivši premijer Italije Silvio Berluskoni

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je jutros u 87. godini u bolnici u Milanu.

Silvio Berluskoni rođen je 29. septembra 1936. godine u porodici bankarskog radnika. Godine 1961. diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Milanu.

Tokom studija Silvio je radio kao pjevač na kruzerima, a po završetku fakulteta osnovao je kompaniju Edilnord, koja je postala poznata po izgradnji modernog stambenog naselja na periferiji Milana.

Sedamdesetih godina Berluskoni se iz građevinskog sektora preselio u sektor telekomunikacija, a 1978. osnovao Fininvest holding, u okviru kojeg je 1980. pokrenuo prvi nacionalni privatni televizijski kanal Kanal 5, a kasnije i Italija 1 i Rete 4. Berluskonijeve tri televizije spojena su u mrežu Mediaset, koja se ravnopravno takmiči sa državnim kanalima.

U januaru 1994. Berluskoni je napustio rukovodstvo Fininvesta i formirao političku partiju "Naprijed, Italija!", a već u martu 1994. postao je premijer Italije. Prva Berluskonijeva vlada trajala je samo osam mjeseci zbog nesuglasica unutar vladajuće koalicije.

Druga i treća Berluskonijeva vlada bile su na vlasti 2001-2005 i 2005-2006. Dva godine kasnije, Berluskoni je postao premijer po četvrti put. Ta vlada je trajala do 2011. godine.

Sud je 2013. osudio Berluskonija na 7 godina zatvora u "slučaju Rubi" zbog veze sa maloljetnom prostitutkom i korišćenja službenog položaja.

Godinu dana kasnije, optužbe protiv Berluskonija su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Prema pisanju Forbsa, Berluskonijevo lično bogatstvo se procjenjuje na 7,3 milijarde dolara.

 

Izvor: sputnikportal.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog