Svijet

Bajden nazvao kineskog predsjednika Sija diktatorom

Predsjednik SAD-a Džo Bajden u utorak je kineskog predsjednika Xi Sija Đinpinga nazvao diktatorom, ocjenjujući da je Siju bilo vrlo neugodno kada je nedavno oboren kineski špijunski balon koji je letio iznad SAD-a.

Bajden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni sekretar Entoni Blinken sastao sa Sijem u Pekingu, a s ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između dvije zemlje.

„Razlog zašto se Si Đinping jako uzbudio kad sam srušio taj balon s ‘dva vagona špijunske opreme’ je taj što on nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali šta se dogodilo. To nije trebalo da ide bilo gdje. Skrenulo je s kursa“, izjavio je Bajden.

Naime, balon je početkom novembra nedjelju dana letio preko SAD-a i Kanade, a oboren je po Bajdenovom nalogu iznad Atlantskog okeana.

Taj incident, zbog kojeg je Blinken i odložio prvobitno planiranu posjetu Pekingu, kao i razmjene posjeta američkih i tajvanskih zvaničnika, ojačali su napetosti između SAD-a i Kine.

 

Izvor: agencije
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog