Region

Hitno ispitati opasne optužbe Kernsove koja ugrožavaju Srbe na KiM

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je duboko zabrinuta zbog objavljene izjave poslanice britanskog parlamenta Ališe Kerns, koja je u izlaganja u parlamentu direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružja, i zatražila od KFOR-a da optužbe Kernsove pod hitno provjere.

Kako je sinoć navedeno iz Eparhije raško-prizrenske, Kerns tvrdi da se oružje kolima hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz Srbije u pravoslavne crkve na KiM.

Iz Eparhije navode da reč o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i koju pojedini prištinski mediji već koriste sa ciljem širenja vjerske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i vjerske objekte.

- Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim djelovanjem i izjavama u posljednjih 30 godina, prije i poslije oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Eparhija insistira da se optužbe Kerns hitno provjere.

- Zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umiješana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu - navodi se u saopštenju.

U slučaju da KFOR, kako se dodaje, ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posljedice.

- Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što prije moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična djela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaviještena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja vjerske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji - kaže se u saopštenju.

Britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns, optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na KiM.

Prištinski mediji su u srijedu objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

 

Izvor: tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog