Kultura

NPRS: Završena sezona, predstave gledale 44.000 posjetilaca

Narodno pozorište Republike Srpske spustilo je zavjesu za ovu sezonu, koja je privukla ukupno 44.000 posjetilaca, saopšteno je iz nacionalnog teatra Srpske.

Sezona je završena predstavom "Stranci u noći" 22. juna, a Narodno pozorište je u srijedu, 5. jula, završilo i festivalsku sezonu predstavom "Gospođica" na Pozorišnim igrama BiH u Јajcu.

Od septembra 2022. godine, kada je počela pozorišna sezona, izvedeno je 146 predstava na matičnoj sceni, a Narodno pozorište je ugostilo i 16 ansambala.

- Uspješno je realizovano čak šest premijera, od kojih je opereta "Bastijen i Bastijena" odlično prihvaćena od mlađe publike. Predstava "Gospođica", koja je premijerno izvedena na Dan pozorišta Republike Srpske 18. oktobra, bila je sjajan početak sezone i već je počela uspješan festivalski život, koji će se nastaviti i u sljedećoj sezoni - navedeno je u saopštenju.

Premijera predstave "Lice" produžila je aktivan život scene "Petar Kočić", a za premijeru Čehovljevog "Ivanova" angažovana su nova, mlada lica koja su osvježila ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske u protekloj sezoni.

Koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Srpske iznjedrila je premijeru "Urnebesne tragedije", čime je uspješno ozvaničena saradnja ove dvije pozorišne kuće, potpisana lani.

- Predstava "Urnebesna tragedija" je, kako u Narodnom pozorištu Republike Srpske, imala svoju premijeru i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Јoš jedna koprodukcija je imala svoj pečat u vidu premijere - koprodukcijom Gradskog pozorišta "Semberija" iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Srpske, predstava "Hasanaginica" bila je premijerno izvedena u oba pozorišta - naveli su iz nacionalnog teatra Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske istakli su da je ovaj teatar gostovao u mnogim pozorištima i na mnogim festivalima u regionu, od Gradiške, Mostara, Јajca, Prijedora, Zenice, Sombora, Vranja, Zaječara, Beograda, kao i na "Sterijinom pozorju" u Novom Sadu.

- Na festivalu "Dani komedije" u Bijeljini predstava "Hrkači" je osvojila nagradu za najbolju predstavu, a Nikolina Friganović nagradu za najbolju glumicu. Posebno smo ponosni na "Gospođicu", koja je ovjenčana nagradama za najbolju predstavu na festivalima u Gradišci i u Јajcu - napominje se u saopštenju.

Podsjećaju da su prvakinji Narodnog pozorišta Srpske Slađani Zrnić na oba festivala, dodijeljene nagrade za najbolje glumačko ostvarenje.

Tu su i nagrade za kompoziciju, takođe za predstavu "Gospođica", kao i nagrada za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu malih scena u Istočnom Sarajevu, koja je uručena Željku Erkiću.

Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske je održao tri koncerta na matičnoj sceni i gostovanja u Novom Sadu na manifestaciji "Dani Srpske u Srbiji", te u Mostaru na "Šantićevim danima".

- Sa Kamernim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske i gostima otvorili smo 25. Teatar fest `Petar Kočić` uz prateći program svake večeri, a ovaj pozorišni događaj posjetilo je 1.800 gledalaca - piše u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je u martu potpisan sporazum o saradnji Nacionalnog dramskog pozorišta iz Rusije /Aleksandrinskog teatra/ i Narodnog pozorišta Srpske, čiji su direktori Sergej Vitaljevič Јemeljanov i Dijana Grbić izrazili zajedničke želje da u okviru svojih aktivnosti razvijaju saradnju u oblasti kulture i umjetnosti.

Kraj sezone nosi još jednu koprodukciju, i to sa Pozorištem u Kopru, a rad na predstavi "Romeo i Јulija" Vilijema Šekspira počeo je krajem juna.

Premijerom te predstave Narodno pozorište Republike Srpske će na svoj rođendan, 18. oktobra, početi novu, 94. sezonu.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog