EU integracije BiH

EU pozvala BiH da hitno ispuni 14 ključnih prioriteta

EU je na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH naglasila hitnost daljeg napretka BiH na evropskom putu, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije koje je Savjet odobrio 2019. godine.

EU je pozvala BiH da izradi i usvoji program na nivou BiH za usvajanje pravne tekovine EU, a u kontekstu reforme javne uprave pozdravila je sprovođenje sveobuhvatne strategije upravljanja javnim finansijama na svim nivoima vlasti, navodi se u saopštenju sa jučerašnjeg sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje koje je danas objavila Delegacija EU u BiH.

Predstavnici EU naglasili su potrebu da se u BiH učvrsti vladavina prava i preduzmu odlučni koraci za jačanje pravosuđa, te sprečavanje i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

EU je pozdravila činjenicu da je Savjet ministara usvojio nekoliko strategija - o terorizmu, organizovanom kriminalu, pranju novca imigracijama, kao i prijedloge zakona, posebno one o integritetu pravosuđa, sukobu interesa, sprečavanju mučenja.

EU je naglasila da će usvajanje ovih zakonodavnih inicijativa u parlamentu, koje su u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, doprinijeti rješavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja i povezanih koraka.

Pozdravljen je početak rada kontakt tačke za saradnju sa Evropolom, uz izražena očekivanja da će BiH postići konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

BiH je pozvana na hitno usvajanje zakona koji uređuje sprečavanje pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma, u skladu sa pravnom tekovinom EU, kako bi se izbjeglo da BiH ponovo bude stavljena na sivu listu.

Na sastanku je pozdravljeno poboljšanje u upravljanju migracijama i naglašena potreba da BiH obezbijedi efikasniji pristup azilu, te da brzo zaključi Sporazum o statusu sa Fronteksom. EU je naglasila i potrebu da BiH poboljša usklađivanje sa viznom politikom EU.

Po pitanju ljudskih prava i manjina, EU je pozdravila usvajanje akcionih planova za socijalnu inkluziju Roma, te o pravima LGBT lica, uz podsjećanje da bi BiH, kao ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije, trebalo da osigura bezbjedno i povoljno okruženje za civilno društvo, posebno prihvatanjem evropskih standarda o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

U tom pogledu, EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost o zakonodavnim inicijativama za kriminalizaciju klevete i koje "targetiraju civilno društvo u Republici Srpskoj", pozivajući na njihovo povlačenje.

EU je istakla važnost garantovanja slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, ravnopravnosti polova, zaštite i inkluzije ugroženih grupa, te obezbjeđivanja inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve.

EU je ponovila jasnu opredijeljenost za evropsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje i pozvala sve političke aktere da odustanu od suprotne retorike, na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca, te aktivan rad na pomirenju.

Pozdravljeno je aktivno učešće BiH u regionalnoj saradnji, uključujući zajedničko regionalno tržište, te ohrabrena BiH da brzo ratifikuje posljednji sporazum koji se tiče regionalne mobilnosti.

Pozdravljen je i značajan napredak BiH u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uz naglasak da restriktivne mjere moraju biti u potpunosti sprovedene.

Posredstvom svoje vojne operacije Eufor Altea, EU daje podršku vlastima BiH u održavanju bezbjednog okruženja, te je pozdravljena podrška BiH izvršnom mandatu Eufora.

EU je ukazala na prilike koje nudi Ekonomski i investicioni plan za Balkan, kao i Evropski zeleni plan.

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje razmijenio je i mišljenja o dešavanjima u BiH i regionalnoj situaciji na Balkanu.

Petim sastankom Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH juče je u Briselu predsjedavao visoki predstavnik Unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji predstavljao je Evropsku komisiju, a delegaciju BiH predvodila je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, u pratnji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca i ministra odbrane Zukana Heleza, podsjeća se u saopštenju Delegacije EU.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog