Zanimljivosti

Detalji “Velike pljačke voza”: Skandal iz Velike Britanije prije 60 godina

Napad na poštanski voz koji je išao iz Glasgowa za London 8. avgusta 1963. pomno je planiran. Pljačkaši su zaradili milione i postali legende. Ipak, "Velika pljačka voza" vjerovatno nije vrijedila toga, prenosi njemački n-tv.

Nekoliko miliona funti plijena, otisci prstiju na ploči društvene igre Monopol i bijeg na Kopakabanu: sve su ovo detalji legendarne pljačke koja se desila prije tačno 60 godina, na današnji dan. O ovoj pljčki su snimljeni filmovi, te pisane pjesme i radio predstave.

Tog dana 1963. godine je, nakon pažljivog planiranja, grupa od 15 kriminalaca čekala na željezničkom mostu u Buckinghamshireu kako bi presreli voz jer su saznali da se u njemu prevoze vreće novčanica. Vrijednost novca koji se prevozio se, po današnjoj kupovnoj moći, procjenjuje na 45 do 60 miliona funti.

Plan je bio vrlo jednostavan. Kriminalci su manipulisali signalnim sistemom. Prekrili su zeleno svjetlo pomoću baterije uključili crveni signal za zaustavljanje. Mašinovođa je zaustavio voz, a grupa je krenula u akciju.

Mašinovođu su savladali udarcem u glavu, utovarili vreće u pripremljena vozila za bijeg i pobjegli. Stara farma nedaleko od mjesta zločina im je služila kao skrovište i tamo su podijelili plijen.

Priča o Robinu Hudu?

Kako navodi n-tv, uspješan podvig ubrzo postaje stvar legende, čak i uprkos nemilosrdnim akcijama počinitelja. Naime, povrijeđeni mašinovođa je imao psihičke posljedice od napada i nije se nikada oporavio.

Ipak, kako navodi bivši detektiv Scotland Yarda, pljačkaši su dobili svojevrsni status Robina Huda. On posjetiocima u lokalu Star Tavern u Belgraviji često govori o ovoj pljački. Vjeruje da je to bilo mjesto okupljanja za pljačkaše.

Priča o hrabrim pljačkašima, od kojih su neki navodno bili vrlo zgodni, takođe je bila na naslovnicama u Njemačkoj. Samo tri godine nakon zločina, na njemačkoj televiziji prikazuje se trodijelna televizijska serija pod nazivom “Gospoda traže da platite” (Die Gentlemen bitten zur Kasse). Ulogu osobe koja je planirala ovaj podvig, Brucea Reynoldsa igra Horst Tappert, koji je kasnije ostao upamćen po seriji “Derrick”. Takođe se prave radio-drame. Povodom 50. godišnjice, BBC emituje dvodelni film o pljački.

Za većinu pljačkaša radost zbog neočekivanog dobitka nije dugo trajala. Njih 12 je ubrzo uhvaćeno a neki od njih su osuđeni čak na 30 godina zatvora. Do njihovog hapšenja je, između ostalog, dovelo otkriće otisaka prstiju na ploči ​​Monopola koju su ostavili u skrovištu.

Međutim, ovo je takođe priča o izdaji i ponekad nejasnim vezama između policije i podzemlja. Većina novca nikada nije pronađena.

Simbol pank pokreta

Nekoliko osuđenika kasnije uspijeva pobjeći iz zatvora, a među njima je bio Ronnie Biggs, koji se posebno istakao. On je imao samo manju ulogu u pljački, ali je ipak osuđen na 30 godina zatvora. Već 1965. godine je uspio pobjeći iz zatvora. Pobjegao je u Pariz gdje je operisao lice. Zatim je pobjegao u Australiju sa svojom porodicom. Kada su mu tamošnje vlasti ušle u trag, pobjegao je dalje u Brazil sam.

U Rio de Janeiro je Biggs igradio imidž svojevrsnog hedoniste “koji, dok ispija koktel, pokazuje srednji prst britanskim vlastima”. Ovo ga je učinilo simbolom pank pokreta. Popularni bend Sex Pistols su s njim snimili pjesmu “No One Is Innocent” 1978. godine. Početkom 1980-ih oteli su ga bivši britanski vojnici i odveli na Bahame. Međutim, zbog nedostatka sporazuma o ekstradiciji mu je dozvoljeno da se vrati u Brazil.

Čak je i popularni njemački bend Die Toten Hosen bio inspirisan Biggsom, te su s njim 1991. godine snimili pjesmu “Carnival In Rio”.

Po povratku, u zatvor

Gitarista ovog benda Michael Breitkopf ostao je prijatelj sa Biggsom do njegove smrti. U intervjuu prije nekoliko godina je rekao da se Biggs gurao u svjetlo javnosti jer mu nije bilo dozvoljeno da radi u Brazilu.

“Kao rezultat toga, vanjskom svijetu se uvijek činilo da je on, pored toga što nisu mogli da ga uhvate, pokazivao srednji prst britanskim vlastima”, rekao je. Međutim, ubrzo nakon Biggsove smrti, on je za “Spiegel” rekao da je Britanac po svojoj prirodi bio provokativna ličnost, te da je “uvijek bio spreman za glupu šalu”.

Uprkos tome što je bio siguran od britanske policije u Brazilu, Biggs se vratio kući 2001. godine. Ali nada da bi mogao biti pomilovan nakon svih tih godina se nije ostvarila, što za bivšeg policajca Gaskina nije čudno. On se prisjetio kako su policajci reagovali na Biggsovu želju da ponovo popije pivo u pabu u Engleskoj. “Jedino mjesto na koje ćeš ići, druže, je zatvor“, rekli su mu navodno, kako je ispričao Gaskin. “U našim očima su to bili organizovani kriminalci”, rekao je on.

Tako se i dogodilo. Biggs je uhapšen odmah po dolasku i pušten iz zatvora tek 2008. Godine, a u tom trenutku je već dugo bio teško bolestan. Gaskin zaključuje da se pljačka nije isplatila za bilo koga od počinioca.

 

Izvor: n1info.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog