Zanimljivosti

Najveće groblje napuštenih automobila nalazi se u Švedskoj (VIDEO)

Švedska je dom najvećeg groblja napuštenih automobila u Evropi. Više od hiljadu vozila nagomilano je u šumi nekoliko decenija, uključujući Volkswagene, Opele i Fiate. Većina je pripadala američkim vojnicima koji su napustili zemlju nakon Drugog svetskog rata.

To je verovatno najveća zbirka napuštenih automobila u Evropi. Nalazi se u mestu Bastnas, u Švedskoj, blizu granice sa Norveškom. Duboko u šumi je više od 1.000 zaboravljenih automobila. Većina njih datira iz pedesetih godina. Tamo su ih ostavili američki vojnici koji su napustili Evropu na kraju Drugog svetskog rata.

Od tada su ove gomile otpada postale jedno sa prirodom. Postali su kuriozitet za mnoge posetioce i urbane istraživače. Sajt čak preporučuje putnicima i platforma Tripadvisor. Za one koji žele da otkriju ovo mesto ne mičući se iz fotelje, YouTuber i istraživač Urbex.Nic otišao je na lokaciju u januaru ove godine da snimi fotografije i video zapise. On nije prvi koji je široj javnosti otkrio ovo groblje automobila. 2014. godine, fotograf Svein Nordrum napravio je prve snimke.

Mesto nije izabrano nasumično da bi se ostavilo ovo automobilsko blago. Pripadao je dvojici braće koji su pedesetih vodili otpad. Oni su vraćali napuštena vozila da bi prodavali rezervne delove. Osamdesetih godina prošlog veka, dva Šveđana su stavili tačku na svoju aktivnost, pre nego što su potpuno napustili lokaciju devedesetih.

Od tada, sve vrste Opela, Forda, Volvoa, Audija, pa čak i Saaba su razbacane po zemlji. Kolektivna vrednost napuštenih vozila bila bi procenjena na 100.000 evra, odnosno 100 evra po automobilu. Mora se reći da posle toliko godina drveće raste kroz automobile, čije se grane pojavljuju u okvirima prozora i ispod hauba. Stoga se čini malo verovatno da će bilo koji od ovih automobila ikada biti obnovljen.

Kao i većina napuštenih lokacija za vozila, i ovo je privatne prirode. Međutim, mesto je dostupno svima pod uslovom da se poštuju određena pravila. Znak na jednoj od zgrada omogućava posetiocima da snimaju fotografije i video zapise dok napuštaju mesto nakon posete. Znak takođe traži da se sva otvorena vrata zatvore kako bi sledeći posetilac imao isto iskustvo.

Iznerviran zbog tridesetak provala pretrpljenih u razmaku od godinu dana, jedan od dva brata koji žive nedaleko odatle ne krije da mu je dosta. Time ukazuje da je „postavio zamke i da ga, ako se povrediš ili pogineš, nije ga briga“. Njegova poruka se završava sa: „Zapamti, niko ovde ne može da čuje da vrištiš. Šveđanin očigledno nije jedini koji brani lokaciju, jer ekolozi takođe osiguravaju da se nijedno vozilo ne pomera. Iz dobrog razloga, ptice i druge životinje su svile svoja gnezda u karoseriji vozila.

 

Izvor: autorepublika.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog