Kultura

“Дани Душка Трифуновића” почињу у Палама: Велики пјесник живи кроз сјећања

“Има нека тајна веза, за све људе закон крут, њоме човјек себе веже када бира себи пут” познати су стихови пјесме “Има нека тајна веза” коју је снимило “Бијело дугме”, а коју је написао књижевник Душко Трифуновић у чију част данас почиње манифестација у Палама.

Ријеч је о традиционалној манифестацији “Дани Душка Трифуновића” која је посвећена животу и стваралаштву овог српског књижевника, пјесника и телевизијског аутора. Ова смотра сваке године окупља пјеснике, књижевнике и глумце из Републике Српске и региона, а трајаће до четвртка.

Душко Трифуновић написао је и стихове “Има нешто у том што ме нећеш, остављаш ми простора за друге, гледам како весело се крећеш као лептир око моје туге”, који су нам познати у интерпретацији Жељка Јоксимовића. Такође, Трифуновићеве пјесме су и “Шта би дао да си на мом мјесту” те “Главо луда”, а писао је и за “Индексе”, “Тешку индустрију”, Арсена Дедића, Јадранку Стојаковић, Неду Украден и друге.

Овом великом пјеснику у част вечерас од 20 часова биће одржано музичко-поетско вече са глумцем Иваном Босиљчићем под називом “Наше вече” у сали Културно-спортског центра Пале.

Планирано је да сутра од 19 часова, када је и рођендан Душка Трифуновића, буде одржан програм за одрасле “Буквално тако”, када ће публици бити представљене књиге “Твој нас уздиже стих” Бранка Перића. У програму ће учествовати књижевници Бранко Перић, Горан Врачар, Мира Булатовић, Сњежана Галинац и Александра Шаренац. У музичком дијелу програма свираће Музички ансамбл “Пале”.

Књижевници Александра Шаренац и Мира Булатовић у четвртак од 11 часова одржаће програм за дјецу под називом “Дјеци у част”, у којем ће учествовати ученици основних школа са подручја Источног Сарајева.

Истог дана програм ће бити настављен проглашењем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Срце је чудна звијер” у сали Културног центра Пале.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево.

“Дани Душка Трифуновића” дио су манифестације “Дани Источног Сарајева”, која се одржава у част Дана и градске славе - Светог Петра Дабробосанског те прославе 30 година од оснивања града.

О ствараоцу

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”. Трифуновић ће остати упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog