Kultura

Дани Душка Трифуновића завршени додјелом награда (ФОТО)

Програмом „Ђеци у част“, проглашењем побједника и дод‌јелом награда за најбољи литерални рад о теми „Срце је чудна звијер“ јуче су завршени „Дани Душка Трифуновића“ на Палама.

Директор Културног центра Пале Славка Брезо рекла је да је конкурс за најбољи литерални рад објављен у марту и да је жири имао тежак задатак да међу 27 пристиглих радова изабере најбоље.

Она је нагласила да је награђено седам ученика за прво, друго и треће мјесто, а четврто и пето мјесто дијеле по два ученика.

Брезо је рекла да ће у марту расписати нови конкурс.

Књижевници Мирјана Булатовић из Београда и Александра Шаренац данас су са ученицима основних школа са подручја града Источно Сарајево одржале програм за д‌јецу под називом „Ђеци у част“.

Булатовићева је рекла да је Душка Трифуновића упознала прије 40 година, додајући да јој је драго што се на Палама одржава оваква једна манифестација јер је битно у оскудном времену чувати пламен културе и књижевности, зато што су духовне потребе наше насушне потребе.

Шаренчева је нагласила да је радује што Република Српска његује сјећање на Душка Трифуновића, истичући да је данас са д‌јецом причала о значају читања.

Побједник конкурса Виктор Нешић из Основне школе „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева навео је да инспирацију налази у многим литералним д‌јелима, а да воли да чита писце за д‌јецу.

Николина Ђоковић из Основне школе „Србија“ на Палама рекла је да је ово други пут да осваја друго мјесто, а да је за писање пјесме о теми „Срце је чудна звијер“ инспирацију пронашла у д‌јелима Душка Трифуновића и своје мишљење и осјећања је преточила у стихове.

„Дани Душка Трифуновића“ дио су манифестације „Дани Источног Сарајева“ у част Дана и градске славе – Светог Петра Дабробосанског, те прославе 30 година од оснивања града.

Програм у оквиру „Дана Источног Сарајева“ чији је организатор Градска управа почео је у нед‌јељу, 10. септембра и трајаће до нед‌јеље, 17. септембра – када се прославља Свети Петар Дабробосански.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog