Svijet

Švedski premijer zbog nasilja bandi pozvao u pomoć i vojsku

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je šefa oružanih snaga i policijskog komesara u pokušaju da zaustavi nasilje bandi. Samo u septembru u Švedskoj ubijeno je 11 osoba.

Dvije su osobe ubijene u odvojenim pucnjavama uŠtokholmu u srijedu, a jedna žena ubijena je kada je bomba uništila kuću.

"Ovo je teško vrijeme za Švedsku. Jedna 25-godišnja žena otišla je sinoć u svoj krevet, ali se nije probudila", rekao je premijer Ulf Kristersson tokom rijetkog televizijskog obraćanja naciji.

On je zatim najavio: ""Lovićemo bande i porazićemo bande".

Kristersson je formirao manjinsku vladu desnog centra nakon prošlogodišnjih izbora uz podršku populističkih i antiimigrantskih švedskih demokrata, okončavši osmogodišnju vladavinu Švedske pod vodstvom socijaldemokrata.

Njegova je koalicija pobijedila na izborima djelomično zahvaljujući obećanju da će zaustaviti rastuće nasilje bandi, a pokrenula je i niz inicijativa, poput većih ovlaštenja policije i strožeg kažnjavanja za zločine s oružjem.

Mjere tek trebaju stupiti na snagu, no Kristersson je za probleme okrivio bivše vlade.

"Neodgovorna imigracijska politika i neuspješna integracija su ono što nas je dovelo ovdje", rekao je Kristersson.

Švedska je decenijama imala liberalnu useljeničku politiku i primila je više imigranata po glavi stanovnika nego bilo koja druga evropska nacija tokom migracijske krize 2015. godine. Bivša vlada predvođena socijaldemokratima promijenila je tu politiku, ali ju je pooštrila Kristerssonova vlada. Oko 20 posto od 10,5 miliona stanovnika Švedske rođeno je u inostranstvu.

Ranije u četvrtak, opozicioni Socijaldemokrati, najveća stranka u parlamentu, pozvali su vladu da promijeni zakon, dopuštajući vojsci da pomogne da se zaustavi nasilje bandi.

"Ovo nije Švedska, takva Švedska ne bi trebala biti", rekla je čelnica socijaldemokrata Magdalena Andersson.

Policija procjenjuje da je oko 30.000 ljudi u Švedskoj direktno uključeno ili ima veze s kriminalnim grupama. Nasilje se takođe proširilo iz velikih urbanih područja u manje gradove u kojima je nasilje bilo rijetka pojava.

 

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog