Vijesti

Forto i Čubrilović održali sastanak u Sarajevu: Prelaz Šćepan Polje je prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih puteva prema graničnom prelazu Hum - Šćepan Polje zajednički prioritet, potvrdili su na jučerašnjem sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Forto je naglasio da je Bosna i Hercegovina u budžetu odredila sredstva za izgradnju mosta i da se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta sa obje strane granice.

"Bosna i Hercegovina je budžetirala sredstva za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske kao i Vladom Crne Gore se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih puteva sa obje strane granice. Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju, a riječ je o magistralnom putu koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu", poručio je Forto.

Istakako je da je napravljen značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja sredstava za izgradnju puta čiji početak izgradnje očekuje u svom mandatu.

"Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju trebaju biti uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane uključujući i entitetski i državni nivo vlasti", rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko distrikta od kojeg zavisi izgradnja dvija autoputa Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

 

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog