Svijet

Volas: Ukrajina treba da mobiliše mlade ako želi da završi posao

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas tvrdi da Kijev uspeva u svojoj kontraofanzivi, ali da bi održao zamah i „završio posao“, predsednik Volodimir Zelenski mora da baci u borbu sve više mlađih Ukrajinaca, prenosi Raša Tudej.

Tokom celog leta, kijevske snage na kraju nisu uspele da ostvare bilo kakav značajniji teritorijalni napredak i pretrpele su velike gubitke dok su pokušavale da probiju odbranu Rusije koja se sastoji od ogromnih minskih polja, kao i teške artiljerije i rojeva dronova. Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, broj poginulih ukrajinskih vojnika od početka kontraofanzive premašio je 83.000.

Volas, međutim, veruje da „polako, ali sigurno“ ukrajinske snage „prilagođavaju taktiku, upijaju lekcije i na najbolji način koriste opremu koju su im svi poklonili“ i da je pobeda Kijeva neminovna sve dok vlada „igra svoje deo.”

„Prosečna starost vojnika na frontu je preko 40 godina. Razumem želju predsednika Zelenskog da očuva mlade za budućnost, ali… baš kao što je Britanija radila 1939. i 1941. godine, možda je vreme da se preispitaju razmere ukrajinske mobilizacije,“ , napisao je Volas u tekstu koji je objavio Telegraf.

Ukrajinu guraju u samouništenje
 
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da su tako velike žrtve rezultat toga što je Kijev bacio neobučene vojnike u „besmislene napade i klanje“. On je dodao da ovi „cinični postupci Zapada i njihovih pristalica u Kijevu samo guraju Ukrajinu ka samouništenju“.

Još u julu, Volas je Ukrajinu nazvao „borbenom laboratorijom“ za britansku vojsku tokom izveštaja parlamentu.

„Nemojmo da pauziramo jedan dan“, izjavio je on u nedelju. „Svet gleda da vidi da li Zapad ima rešenost da se založi za naše vrednosti i sistem zasnovan na pravilima. Ono što sada radimo za Ukrajinu postaviće pravac za svu našu bezbednost u godinama koje dolaze.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog