Svijet

Bauer: Alijansa se od 2008. godine priprema za rat

Šef Vojnog komiteta NATO-a holandski admiral Rob Bauer navodi da su zemlje alijanse počele da se pripremaju za konfrontaciju sa Rusijom još od 2008. godine - 14 godina prije ukrajinskog rata.

Bauer je na Varšavskom forumu objasnio da je NATO počeo pripreme nakon rusko-gruzijskog konflikta, nakon čega su uslijedila dešavanja u Ukrajini 2014. godine.

"Našu vojnu strategiju počeli smo da mijenjamo 2019. godine, što je dovelo do razrade detaljnih vojnih planova koji su odobreni na samitu šefova država i vlada NATO-a u julu u Viljnusu" - precizira on.

Bauer je bio jasan: "Svrha tih planova je priprema za mogući vojni sukob sa Rusijom".

On podsjeća da je NATO 2015. i 2016. rasporedio četiri bataljonske borbene grupe na Baltiku i u Poljskoj i da će te grupe – bude li potrebno - biti brzo transformisane u brigade.

Isti slučaj je i sa četiri takve grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, koje su formirane prije početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

"Sada moramo biti uvjereni da će zemlje NATO-a zaista sprovesti ono što je dogovoreno. Jer, NATO-u pripadaju komanda i kontrola, vježbe i standardizacija, ali trupe pripadaju zemljama članicama", zaključuje Bauer.

Analitički portali citiraju i bivšeg zvaničnika američke vlade Gregorija Vivera da zemlje NATO-a treba da pojačaju nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavile Rusiji.

 

Foto: EPA-EFE
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog