EU integracije BiH

EU4AGRI: Trebinje dobilo novu Gradsku pijacu za još ljepši grad

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Stefano Ellero i gradonačelnik Grada Trebinja Mirko Ćurić 29. septembra su svečano otvorili novu Gradsku pijacu u Trebinju.

Vrijednost investicije, koja uključuje nabavku 20 mobilnih prodajnih kućica koje će koristiti poljoprivredni proizvođači iz Trebinja i okoline, od kojih će 3 biti prilagođene potrebama osoba s invaliditetom, iznosi oko 260.000 KM, od čega je Evropska unija finansirala oko 200.000 KM.

Gradska pijaca u Trebinju jedna je od ukupno 12 jedinica lokalne samouprave koje će kroz EU4AGRI poboljšati svoju tržišnu infrastrukturu. Projektom je planirana izgradnja zelenih i stočnih pijaca, tržnica, otkupnih stanica, poboljšanje mobilne sajamske infrastrukture, postavljanje solarnih panela, te uspostava ekološki prodajnih objekata.

„Trebinje je jedan od prvih gradova u kojem je implementiran ovaj projekat. Danas smo otvorili novu Gradsku pijacu sa 20 mobilnih kućica, javnom česmom, dva podzemna otpadna kontejnera i pristupnim stazama. Ovo je jedan od primarnih projekata Evropske unije u razvoju lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, a vjerujemo da će uveliko doprinijeti razvoju turizma, te razvoju lokalnih zajednica i održivosti“ , izjavio je Stefano ELLERO, šef kooperacija u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Grad Trebinje je uspješno realizirao niz infrastrukturnih poboljšanja na novoj Gradskoj pijaci. Osim nabavke mobilnih štandova, izgrađena je javna česma na Gradskoj pijaci što je znatno obogatilo funkcionalnost i infrastrukturu ove važne gradske lokacije u Trebinju. Dodatno, poboljšana je kvaliteta, higijena i sigurnost hrane putem stvaranja boljih uvjeta i opremanja prodajnih mjesta.

"Ova je lokacija i ranije služila kao prodajno mjesto, no infrastruktura nije bila adekvatno uređena. Sada se nadamo da ćemo u budućem razdoblju dobiti podršku od svih građana glede održavanja Gradske pijace kako bismo promijenili loše navike i stvorili bolje uvjete za sve nas. Projekt je završen i cilj nam je dobiti najbolju moguću ocjenu od strane građana, te se nadamo da ćemo u narednom vremenskom periodu biti svi produktivniji", u svom obraćanju poručio je Mirko ĆURIĆ, načelnik Opštine Trebinje.

Partnerstvo sa Evropskom unijom dodatno je ojačalo infrastrukturni i ekonomski razvoj Grada Trebinja, pridonoseći unapređenju kvaliteta života njegovih građana.

„Prijavom na Javni poziv dodijeljena mi je kućica koja je mnogo funkcionalna, te mi olakšava posao skladištenja i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Mogu samo da se zahvalim Evropskoj uniji na svemu“, kazala je korisnica Dragana PRTILO.

U sklopu EU4AGRI projekta, osim u Trebinju,  tržišna infrastruktura će biti poboljšana u Banjaluci, Mostaru,  Bihaću, Gračanici, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Petrovcu, Rudom, Gradiški, Zenici, Teslić i Šamacu.

Ukupna vrijednost investicija, za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine/opštine i gradovi) iznosi više od 2.3 miliona KM, od čega je Evropska unija finansirala oko 1.6 miliona KM.

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, zadržavanje postojećih i podršku oporavku od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

EU4AGRI finansira Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 20 miliona eura. Projekat zajednički realiziraju i sufinansiraju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA). Projekat se fokusira na povećanje investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje nivoa znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u lancima vrijednosti kroz proširenje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih mogućnosti u ruralnim područjima.

U sklopu projekta, trenutno je u toku novi poziv za predaju projektnih prijedloga u oblasti  primarne poljoprivredne proizvodnje vrijedan 2 miliona KM. Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poljoprivredna gazdinstva u oblasti modernizacije i uvođenja novih tehnologija i inovacija, unapređenja kvaliteta proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, promovisanja dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja.

 

Izvor: europa.eu 
Blog