Društvo

Квадратура круга

Ход по небу изнад Романије (ВИДЕО)

Романија је планина разапета између камена и неба, колијевка хајдука и гора која је у ратним и немирним временима људима била спаситељка, а у мирним хранитељка. Већ вијековима људи са Романије живе од онога што им ова планина нуди, од шуме и сточарства.

Брда и долови, кланци и јалаци, усјеци и андраци, стрмоглави и јадиковци, вртаче и увале, сајвани и сурдупи, пећине и бездани, врлети и превоји, њиве и ливаде, све то има Романија. И зато је она више од планине. Због тога је и најопjеванија планина у Босни и Херцеговини. Пjевали су о њој пjесници, народ, али и хајдуци – „Гором пјева млади Радивоје”.

Дели Радивоја, Дели Татомира и Старине Новака, одавно више нема на Романији, али хајдучије још има. Савремени хајдуци на Романији отимају све што стигну, понајвише шуму. Имају своје јатаке у власти, гдjе су им и харамбаше са којима дијеле плијен.

Старина Новак је био познат по томе што је био спреман свуда стићи и утећи и на страшном мјесту постојати.

И данас има таквих на Романији који освајају врхове Романије на виа ферати, гвозденом путу којим ходају ка небу изнад Романије. На Црвеној стијени Романијци су уклесали стазу обезбјеђену челичним сајлама и клиновима, којом се до врха те стијене пењу они најхрабрији који ту тестирају своје могућности и границе.



Извор: rts.rs

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog