Svijet

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin: Putin će pobijediti ako ne podržimo Ukrajinu

Ukrajina neće moći da pobijedi u sukobu sa Rusijom bez podrške Vašingtona, izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Prema njegovim riječima, „rusko rukovodstvo osjeća da će se Zapad umoriti od podrške Ukrajini, zbog čega će Moskva uskoro dobiti prednost”.

„Uvjeravam vas da će bez naše podrške i ako sada „izvučemo tepih ispod nogu” Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin samo ojačati i uspjeće da uradi ono što namjerava – da zauzme teritoriju svog susjeda", rekao je Ostin u Senatu gdje je govorio o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Kako je naveo, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nije pretjerao kada je rekao da će ukrajinska vojska biti poražena bez podrške Zapada, istakavši da će se to sigurno dogoditi ako „SAD ostave Ukrajinu samu sa Rusijom”.

„Ne mogu da kažem koliko bi Ukrajina mogla da izdrži. Teško je dati tačan vremenski okvir, koliko će to trajati, ali mogu da vam garantujem da će bez naše podrške Putin uspjeti u svojim ciljevima”, ukazao je.

Ministar odbrane SAD je dodao da će sukobi u Ukrajini i Izraelu uticati na globalnu bezbjednost u narednim godinama, istakavši da je podrška tim zemljama „američka investicija u odbranu i industrijsku bazu”.

„To nam pomaže da obnovimo naše zalihe i daje nam dodatnu fleksibilnost da uradimo ono što smo godinama radili širom svijeta”, naveo je Ostin, naglasivši da SAD moraju da nastave da podržavaju obje zemlje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da bi „obuzdavanje pomoći Vašingtona Ukrajini moglo navesti druge zemlje da slijede taj primjer”, prenosi RT Balkan.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog