Vijesti

Šmit: Nemam ništa protiv Dodika, ali imam protiv njegovih odluka (VIDEO)

Kristijan Šmit izjavio je sinoć da on nema ništa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali da ima protiv njegovih odluka.

Rekao je da je njegov posao u BiH da razgovara sa svima i da Dodika ne posmatra kao neprijatelja.

„Ja ne kažem da ja ne želim da razgovaram sa Miloradom Dodikom, ali on ne želi sa mnom da razgovara. U najboljem interesu Republike Srpske, sugerisao bih da promeni taj stav“, kazao je Šmit u intervjuu za RTRS.

On je još kazao da neće nametati zakon o državnoj imovini, već da taj zakon treba da usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Kristijan Šmit je iznio kritike na račun ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, navodeći da bi Nešića trebalo „da bude stid što se upušta u ovakve igre“.

„Ako neko misli da se može poigravati sa ovim temama samo da bi napravio šou, onda to ne prihvatam. To je neodgovorno ponašanje. On bi trebao biti svjestan da se ne može ovako ponašati i ne dopada mi se njegovo ponašanje“, dodao je Šmit.

Retorički je upitao Nešića da zamisli „šta bi uradio (nekadašnji visoki predstavnik) Pedi Ešdaun da je u ovakvoj situaciji“.

Pedi Ešdaun je 2004. godine za samo par dana smijenio 60 tadašnjih zvaničnika iz Republike Srpske, uglavnom članova Srpske demokratske stranke.

Govoreći o svom statusu u BiH, o kojem političari iz Republike Srpske postavljaju pitanje, u čemu je najdalje otišao Nešić nazivajući Šmita „ilegalnim migrantom u BiH“ i tražeći istragu Tužilaštva BiH o tome, Šmit je kazao da pitanje njegovog statusa u BiH nije u nadležnosti ministra bezbjednosti, već Ministarstva inostranih poslova BiH.

„Sve to nije njegova nadležnost, već MIP-a. On bi trebalo sa njima da razgovara“, kazao je Šmit.

Dodao je da se Nešić „nevjerovatno ponaša“, te da takvo ponašanje „zaista brine, posebno kada se gleda u kontekstu bezbjednosne situacije“.

Za sebe je rekao da je korektan, jer je Nijemac, te da bi Nešić kao ministar bezbjednosti BiH trebalo da štiti i njega.

Izvor: danas.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog