Vijesti

Обиљежавање Дана примирја у Великом рату

Обиљежава се Дан примирја у Првом свјетском рату, у знак сјећања на 11. новембар 1918. године, када је окончан Велики рат.

Централна манифестација биће одржана у Београду, а у Републици Српској ће Дан примирја бити обиљежен на Сокоцу и у Требињу.

На Сокоцу ће бити положени вијенци код Споменика солунском добровољцу на коме су уписана имена 363 борца из овог краја, учесника у ослободилачким ратовима Србије од 1912-19818. године.

Организатори обиљежавања овог значајног датума су Удружење потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године и општина Соколац.

Вијенце ће на Споменик солунском добровољцу положити представник Амбасаде Србије у БиХ, као и делегације Удружења потомака и поштовалаца добровољаца у одбрамбеним ратовима Србије од 1912-1918. године и општине Соколац.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић ће положити вијенац на бањалучком гробљу Свети Пантелија у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима.

Из Конзулата је најављено да ће Вујић вијенац код Споменика жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци положити у 11.00 часова.

У Требињу ће бити положено цвијеће на Споменик ослободиоцима Требиња 1914-1918. године. Вијенац на споменик на требињском Тргу слободе у 11.00 часова планирано је да положе градоначелник Требиња Мирко Ћурић и шеф Канцеларије Миодраг Џуџалија, у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима у Првом свјетском рату.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић предводиће данас централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом свјетском рату на Новом гробљу, поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату.

Церемонија је планирана за 11.00 часова, а након полагања вијенаца, присутнима ће се обратити Селаковић који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије.

Вијенце ће положити делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници града Београда, удружења опредијељених за његовање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

У оквиру обиљежавања овог значајног датума у 10.00 часова биће положени вијенци на Француском гробљу, у 12.00 часова код Спомен-костурнице руских војника страдалих у Првом свјетском рату, а у 12.45 часова на гробљу Комонвелта.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

Тај датум у Србији се обиљежава као државни празник од 2011. године.

Први свјетски рат је започео нападом Аустро-Угарске на Србију, која је у том рату имала 1.248.136 погинулих или 28 одсто укупног становништва и 52 одсто мушког репродуктивног становништва.

Улога Србије у Првом свјетском рату била је од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата свјетских размјера.

Као мотив за амблем тог празника користи се цвијет Наталијине рамонде, а одабран је у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

Симболика цвијета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена. Цвијет је назван по краљици Наталији Обреновић, а у ботаници је познат је и као цвијет феникс, јер чак и када се потпуно осуши, ако се залије може да оживи, што симболично указује на васкрс српске државе из пепела послије Првог светског рата.

Осим тога, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвијета.

Препорука је да се тај амблем носи на реверу у недјељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog