Svijet

Njemački kancelar protiv primirja u Gazi – da se Hamas ne bi „oporavio“

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da se protivi „prekidu vatre smjesta“ u Pojasu Gaze, dok je u svijetu sve više apela upravo za to zbog izraelskog bombardovanja te palestinske terotorije s dva miliona civila.

„Slobodno priznajem da ne mislim da su pravedni pozivi na hitan prekid vatre ili na dugu pauzu – što bi bilo skoro isto, jer bi to na kraju značilo da Izrael ostavlja Hamasu mogućnost da se oporavi i pribavi nove rakete“, rekao je Šolc.

Njemački kancelar se tokom debate koju je organizovao regionalni njemački dnevnik Hajlbroner Štime međutim založio za „humanitarne pauze“ u ratu koji je počeo 7. oktobra.

Pet nedjelja od početka tog rata sve je više poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze koji je Izrael napada sa zemlje, iz vazduha i s mora.

Protiveći se prekdu vatre, njemački kancelar ide protiv mnogih arapskih zemalja i predsjednika Turske koje bi trebalo da sljedeće nedjelje dočeka u Berlinu.

Redžep Tajip Erdogan je u nedjelju ocijenio da je „od vitalnog značaja za nas da postignemo prekid vatre“ i pozvao „Zapad“ da izvrši pritisak na Izrael u tom pravcu.

Olaf Šolc se takođe izdvaja od predsjedika Francuske Emanuela Makrona koji je u petak pozvao Izrael da prekine bombardovanje da bi poštedio civile u Gazi i koji je rekao da namjerava da „radi“ na prekidu vatre da bi „zaštitio sve civile“ koji „nemaju nikakve veze s teroristima“ palestinskog pokreta Hamas.

 

Izvor: nedeljnik.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog