Svijet

Bivši ukrajinski premijer: Ukrajina je bankrotirala

Zemlja nije u stanju da sama popuni svoj budžetski deficit jer se gotovo u potpunosti oslanja na zapadnu pomoć.

Ukrajina je bankrotirala i zemlja nije u stanju da sama popuni svoj budžetski deficit jer se gotovo u potpunosti oslanja na zapadnu pomoć, izjavio je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

Azarov tvrdi da je ekonomska kriza u Ukrajini počela davno i da je bankrot zemlje već zabeležen, jer, kako objašnjava, nelikvidnost Ukrajine se manifestuje u tome što zemlja nije u stanju da popuni svoj budžet.

„Tri četrvtine ili 75 odsto budžeta je pozajmljeno ili doalazi od grant sredstava. I došli su do te tačke da su plate u oktobru zavisile od toga da li će Evropska unija na vreme preneti obećanu pomoć od 1,5 milijardi evra“, naveo je Azarov na Fejsbuku.

U međuvremenu javni dug raste a budžetski deficit se povećava uprkos pomoći Zapada, kaže Azarov. 

Ranije ovog meseca, ukrajinska centralna banka revidirala je prognozu ovogodišnjeg budžetskog deficita na 20,4 odsto bruto domaćeg proizvoda umesto 19,8 odsto koliko se ranije očekivalo, što je najgori učinak od 1992. godine.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal prošle nedelje je objavio da Kijev očekuje finansijsku pomoć u vrednosti od 30 milijardi dolara od EU, SAD i MMF-a koja će pomoći zemlji da popuni svoj budžetski jaz.

Azarov je ranije upozorio da se privreda zemlje „raspada“ jer pokazuje znake života samo uz stranu finansijsku pomoć koja mora stalno da se uvećava.

Prema rečima ukrajinskog ministra finansija Sergeja Marčenka, ukrajinskom budžetu sledeće godine će nedostajati 29 milijardi dolara bez zapadnog finansiranja.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog