Vijesti

Ministarstvo nabavlja nove mobilne telefone - jedan košta kao tri prosječne plate

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Ramo Isak, raspisalo je prošle sedmice tender za nabavku 11 mobilnih telefona.

Procijenjena vrijednost nabavke s PDV-om iznosi skoro 40.000 KM, dok pojedinačna cijena za svaki mobilni telefon iznosi 3.636 KM.

Ako uzmemo u obzir ovu cijenu, jasno je da jedan mobilni telefon košta skoro kao tri prosječne plate. Naime, prosječna plata u BiH je 1.264 marke, što znači da je cijena ovog telefona veća za 2,87 puta.

U tenderu su navedene specifikacije telefona, dizajn, veličina kao i boja.

Precizirano je i kako serija proizvodnje mora biti 2023. godina.

Pojedini mediji prenijeli su ranije da specifikacije telefona koje želi da kupi MUP FBiH odgovaraju skupocjenom ajfonu 15 pro maks.

Portal “Radiosarajevo.ba” kontaktirao je MUP FBiH, odakle su poslali odgovor.

-Javna nabavka za kupovinu mobilnih uređaja za potrebe Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova raspisana je na zahtjev osnovnih organizacionih jedinica i na temelju podzakonskog propisa kojim je utvrđen osnov. Kompletnu proceduru javne nabavke, koja uključuje i tehničke specifikacije, izradio je nadležni Odsjek za javne nabavke bez sugestija Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova - naveli su u MUP-u.

Dodali su da će mobilne telefone koji su predmet javne nabavke koristiće osnovne organizacione jedinice ovog ministarstva, a ne federalni ministar unutrašnjih poslova i to u svrhu obavljanja službenih poslova i zadataka.

Dalje navode da će telefoni ostati u vlasništvu Ministarstva.

-Posebno ističemo kako će mobilni uređaji biti u vlasništvu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, a ne fizičkih lica te da će biti korišteni u skladu s podzakonskim aktima koji definišu upotrebu službenih telefona u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova- istakli su.

Iz MUP-a FBiH nisu naveli zašto su im potrebni baš ovi luksuzni telefoni.

 

Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog