Vijesti

Počinje suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika RS” Miloš Lukić pojaviće se danas na ročištu u Sudu BiH, rekao je “Glasu” Dodikov advokat Goran Bubić.

Naglasio je da se Sud BiH nije izjasnio juče o njegovom prijedlogu da suđenje Dodiku i Lukiću bude prebačeno iz te pravosudne institucije u Osnovni sud u Banjaluci.

- Nisu se izjasnili o mom prijedlogu. Ročište nije opozvano. Tako da mi planiramo da se pojavimo u Sudu BiH. Nismo tražili odgađanje ročišta, oni valjda znaju red stvari - rekao je Bubić.

On je dan ranije za “Glas” rekao da su iskoristili zakonsku mogućnost da traže prenos suđenja sa Suda BiH na pravosuđe u Banjaluci.

- To možemo da tražimo na osnovu odredbe 27 Zakona o krivičnom postupku BiH. Na adresu suda BiH uputili smo opširan zahtjev sa puno argumenata - poručio je Bubić.

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovaće i članovi šireg tima za odbranu predsednika Srpske, među kojima su beogradski i hrvatski advokati, Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Iz Suda BiH kazali su da su tek juče zaprimili prijedlog Dodikove odbrane za prenošenje vođenja postupka na nadležni sud u Banjaluci, ali da nisu donijeli odluku.

- Taj predmet je u radu. Takođe, nismo zaprimili zahtjev za odgađanje ročišta Dodiku i Lukiću - kazali su za “Glas” u Sudu BiH.

Dodik je rekao da je proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu politički, a ne pravni te da potvrđuje da je BiH zemlja apsurda.

- To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon, štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svako ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor od šest mjeseci do pet godina - rekao je Dodik.

On je ukazao na to da to govori više o BiH, za koju kaže da je zemlja apsurda, što je i ovaj slučaj potvrdio.

- Da jedan stranac može odlukom mijenjati zakonodavstvo - to ne može proći ni kod molera na pravnom fakultetu, a kamoli kod studenata - ocijenio je Dodik.

On je, citirajući nobelovca Ivu Andrića, rekao da kada se uđe u BiH - logika prestaje.

- Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu, jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu sa Ustavom i Dejtonom - pojasnio je Dodik.

Sud BiH je 11. septembra potvrdio optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, koja ih tereti za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje. Optužnica protiv Dodika i Lukića je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna ove godine usvojila dva zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao te su nakon toga objavljeni u “Službenom glasniku RS”. Radi se o zakonima u kojima stoji da odluke OHR-a više neće biti objavljivane u “Službenom glasniku”, odnosno neće biti poštovane u Srpskoj, dok se drugi odnosio na to da Srpska više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Izjašnjenje


Milorad Dodik i Miloš Lukić su se na ročištu za izjašnjenje krivice, koje je održano 16. oktobra u Sudu BiH, izjasnili da ne razumiju optužnicu pa je sudija za prethodni postupak Jasmina Ćosić Dedović konstatovala da su se oni samim tim izjasnili da nisu krivi. Nakon toga glavno ročište bilo je zakazano za 21. novembar, ali je ono otkazano na zahtjev odbrane predsjednika Republike Srpske, odnosno zbog obaveza koje je Dodik preuzeo prije nego što je taj glavni pretres bio zakazan.

 
Izvor: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog