Svijet

Zvaničnici EU postigli dogovor o zakonima za vještačku inteligenciju

Zvaničnici EU postigli su preliminarni dogovor o prvim svebuhvatnim zakonima za vještačku inteligenciju.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton opisao je planove kao "istorijske" navodeći da su postavljene jasne regulative za upotrebu vještačke inteligencije, prenosi britanski "Bi-Bi-Si".

Prema njegovim riječima, prijedlozi su više kao lista uputstava i lansirna rampa za nove kompanije i istraživače u trci za upotrebu vještačke inteligencije.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da će prijedlozi zakona o upotrebi vještačke inteligencije pomoći u razvju tehnologije koja neće ugrožavati bezbjednost i prava ljudi.

Pregovarači su nakon razgovora koji su trajali 36 sati postigli saglasnost oko vještačke inteligencije u sistemima poput "Čet GT" i prepoznavanja lica. Kompjuterski programi poput "ČetGPT" i "DALL-E" su primjeri takozvanog stvaralaštva vještačke inteligencije.

"ČetGPT" može da učestvuje u tekstualnim razgovorima na internetu sa ljudima dok drugi programi vještačke inteligencije poput "DALL-E" može da formira slike, sadržaje i prikaze za koje bi mogli pomisliti da su dijelo čovjeka.

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće početkom godine o prijedlozima za vještačku inteligenciju, ali nijedna od regulativa neće stupiti na snagu do najmanje 2025. godine.

Među prijedlozima regulativa su, između ostalog, bezbjednosna ograničenja upotrebe vještačke inteligencije unutar EU i granice prilagođavanja sistema u agencijama za sprovođenje zakona.

Amerika, Britanija i Kina, takođe ubrzano rade na uvođenju sopstvenih regulativa.


Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog