Vijesti

Вишковић: Влада Српске ће у четвртак саопштити износ најниже плате

Влада Републике Српске саопштиће у четвртак колико ће износити најнижа плата за 2024. годину. То неће бити 1.050, али ни 750 марака, рекао је премијер Српске Радован Вишковић и најавио да ће помоћи привредницима који докажу да трпе штету због њихове одлуке у вези повећања минималца.

Он је раније позивао послодавце и синдикат и дао им рок до краја године да се договоре у вези са износом најниже плате за идућу годину, а шансе за такво нешто су равне нули.

- Нећемо чекати даље. На сједници Владе Српске у четвртак донијећемо одлуку о најнижој плати. Имао сам жељу да то ураде социјални партнери, којима је то и посао. Очигледно је лакше да то они не ураде, јер ће онда имати разлога да нападају Владу. Навикли смо на то. Нападаће - поручио је Вишковић.

Навео је да рјешење Владе о питању најниже плате неће бити ни једно ни друго које се спомињало у јавности, односно послодавци траже да то буде 750 КМ, а предсједник Републике Српске Милорад Додик је заговарао износ од 1.050 марака.

На питање да ли ће минималац бити нека средина између тих приједлога, Вишковић је навео да се може тако рећи.

- Имаћемо и образложење за тај износ минималца. Имамо спремну одлуку и она ће бити позната у четвртак. И та одлука ће бити дакле на снази од 1. јануара идуће године - поручио је Вишковић, који није желио да открива који ће то износ најниже плате бити који ће донијети републичка Влада.

Осврнуо се и на то да је више пута социјалне партнере позивао да се договоре о износу најниже плате и да ће њихов договор Влада Српске подржати те да неће бити реметилачки фактор.

- Очигледно не желе. И то треба да буде порука грађанима и радницима. Не могу они да перу прљав веш преко премијера и Владе, али покушаће то да раде. Пратимо регију и окружење по овим параметрима и задржаћемо тај однос - поручио је Вишковић.

Премијер Српске је и на јучерашњем састанку са министрима разговарао о теми најниже плате.

- Желио сам да чујем и њихов став, да подијелимо све информације које има било ко од њих у датом тренутку, односно да дођемо до неког рјешења које ће бити најбоље и за једне и друге. Вјероватно ће бити незадовољни и једни и други. Али ми морамо рачунати и да задржимо раднике - поручио је Вишковић за Глас Српске.

Нагласио је и да са друге стране Влада Српске не може само заступати став "дајте ви плате".

- Можемо рећи и да минималац буде 2.000 марака, али ако неко то не може платити, то ће бити највећа штета за раднике, јер ће остати без посла. Морамо водити рачуна да се не сврставамо на страну ни једних ни других него да на основу чињеница, показатеља те реалних процјена дођемо до тог износа. Тако да ћемо то урадити и сада - поручио је Вишковић.

Наводи и да ће вјероватно одлуком Владе Српске о износу најниже плате бити погођени одређен број радника и привредника.

- Пратићемо и анализирати и тражити најбољи тренутак да им се помогне. Не може 290.000 радника бити талац неке дјелатности које заиста имају проблема. Дакле ако наша одлука буде неке дјелатности погодила, онда ћемо им помоћи. Наравно све то ће морати документовати, доказати и поткријепити чињеницама - закључио је Вишковић и додао да не може неко само рећи да има проблем због раста минималца у Српској, већ да ће то морати и да докаже.

 
Извор: rtrs.tv/glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog