Svijet

Lavrov: Kijev nemilosrdno gađa civilne ciljeve zapadnim oružjem

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov istakao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini da Kijev nemilosrdno gađa civilne ciljeve zapadnim oružjem.

"Trgovci smrću se nimalo ne stide što se njihovo oružje, uključujući kasetnu municiju i granate sa osiromašenim uranijumom koristi metodično, nemilosrdno i namjerno za gađanje čisto civilnih objekata, kao što je bio slučaj sa udarima na stambene četvrti u Belgorodu 30. decembra i juče, sa pijacom i prodavnicama u Donjecku", rekao je Lavrov.

On je dodao da je krv desetina mrtvih civila na rukama i savjesti onih koji naoružavaju režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i istovremeno zvanično izjavljuju da vlasti u Kijevu same imaju pravo da biraju mete napada.

"Mi pamtimo kako su Anglosaksonci bez vojne potrebe u februaru 1945. bombardovali Drezden, kako su ne tako davno sravnili sa zemljom irački Mosul i sirijsku Raku. Sada su podigli `dostojne nasljednike` svojih varvarskih terorističkih metoda", rekao je Lavrov.

On je naveo da zapadne zemlje isporučuju Ukrajini "stari vojni otpad", a da većina vojnog budžeta izdvojenog za Ukrajinu ostaje u SAD i koristi se za razvoj vojno-industrijskog sektora zemlje i unapređenje naoružanja.

U isto vrijeme, kako je rekao, većina članica EU nastavlja da poslušno slijedi naređenja Vašingtona i Kijevu isporučuje sve nove serije naoružanja, prazneći svoje arsenale koji će biti dopunjeni kupovinom proizvoda američke vojno-industrijske industrije.

Lavrov je naglasio da Rusija ostaje spremna za pregovore o Ukrajini, ali ne i da se aktuelni kijevski lideri zadrže na vlasti i da se povlađuje njihovim fantazijama, prenosi "Sputnjik".

Ruski ministar je naglasio da su takozvana formula mira Zelenskog i njoj slične put koji ne vodi nikuda i da što prije SAD to shvati, biće bolje za njih.

Lavrov je naglasio da interesi ukrajinskog naroda u sukobu sa Rusijom "niti su bili, niti postoje", već postoje samo "interesi Anglosaksonaca, njihovih poslušnika i zločinačke, trule kijevske elite, koja je povezana sa Zapadom i boji se da ne bude počišćena dan po završetku rata".

"Oni su zajedno sabotirali Minske sporazume i zajedno prokockali šansu u aprilu 2022. godine, kada su SAD i Velika Britanija zabranile Kijevu da zaključi mirovni sporazum. Oni ni danas ne žele mir, uprkos činjenici da kijevski režim opstaje samo zahvaljujući zapadnim poklonima", zaključio je Lavrov.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog