Društvo

Postpraznična trpeza sa Žaretom

Nakon prazničnih slavlja i bogatih trpeza, vraćanjem ravnoteže u prehrambene navike za mnoge od nas je izazov. Nakon obilja ukusnih delicija i slatkiša tokom praznične sezone, teško se vratiti zdravim i uravnoteženim prehrambenim navikama.

Postpraznična ishrana postaje važan korak prema obnovi energije i povratku zdravijim prehrambenim navikama. Zato smo konsultovali našeg popularnog kuhara Žarka Marića, svima poznatog sa Nove BH, da nam iz svoje Žaretove kuhinje podijeli recept za inspiraciju i uživanje u zdravijim obrocima.

Žare poručuje da je dosta neumjerenosti i da je vrijeme za uravnoteženiju prehranu, jačanje imunološkog sistema i poticanje korisnih bakterija. Preporučuje planiranja obroka i uvođenja hranjivih namirnica, kako bismo uspostavili ravnotežu u ishrani i povratili vitalnost nakon razdoblja slavlja.



Evo prijedloga preukusnog a laganijeg obroka za postprazničnu trpezu - Žaretove palačinke s kiselim vrhnjem.

Sastojci za tijesto:


•    150 g pšeničnog brašna
•    20 g heljdinog brašna
•    2 jaja
•    200 ml Dukat mlijeka (2,8% mm)
•    1 kašičica soli
•    2 kašičice šećera
•    Malo cimeta
•    30 g Dukat maslaca

Sastojci za nadjev:

•    300 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
•    300 g jabuka
•    100 g šećera
•    1 vanilin šećer
•    2 kašike prezle
•    20 g maslaca
•    250 ml mlijeka
•    Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Umutiti mlijeko i jaja, zatim dodati šećer, sol i malo cimeta.

Postepeno dodavati brašno i paziti da nema grudvica. Na maslacu peći palačinke.

Za nadjev: Jabuke kratko dinstati na maslacu sa šećerom, zatim ohladiti. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti prezlom.

Palačinke premazati vrhnjem i jabukama, zatim ih rolati i slagati u posudu.

Kada smo utrošili svu masu i palačinke, preliti ih sa 250 ml mlijeka i zapeći u rerni. Gotove palačinke posuti sitnim šećerom.

Uživati!

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog