Vijesti

Sijarto: Dodik predan evropskom putu, nema ga smisla kažnjavati

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske rekao je da vjeruje da Evropskoj uniji više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo.

"EU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobio novu svježinu i zamah", rekao je Sijarto.

Govoreći o BiH, Sijarto je rekao da je Mađarska apsolutno zainteresovana za stabilnost zapadnog Balkana i da se njegova vlada protivi evropskim sankcijama u slučaju Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

"Evropske sankcije nikad nisu uspjele nigdje i nema smisla kažnjavati demokratsko izabranog zvaničnika jer to samo pogoršava situaciju", rekao je Sijarto.

On je rekao da se kroz razgovore sa predsjednikom Republike Srpske može shvatiti da je on "apsolutno predan evropskom putu".

On je istakao da se ubrzanje članstva u EU treba iskoristii kao zajednički princip koji će ujediniti sve zvaničnike i narode u BiH, što će smanjiti tenzije.

Govoreći o Srbiji, Sijarto je rekao da je ona spremna ući u EU te da bez nje kao najveće i najsnažnije države zapadnog Balkana nema stabilnosti na tom području.

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je Sijarto za hrvatske medije nakon što je otvorio novu osnovnu školu, izgrađenu nakon razgornog potresa koji je Petrinju pogodio krajem 2020. godine, a za koju je Mađarska donirala gotovo 22 miliona evra.

 

Izvor: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog