Vijesti

ŽRS: Od marta neophodno poskupljenje karata zbog porasta cijene energenata

Kompanija "Željeznice Republike Srpske" od marta će primjenjivati novi cjenovnik u putničkom unutrašnjem saobraćaju koji predviđa za 20 odsto povećanje cijena karata, najavljeno je iz ove kompanije.

U saopštenju se navodi da je ova korekcija cijena usluga u putničkom željezničkom prevozu bila neophodna zbog naglog rasta cijena, prevashodno energenata.

- U skladu sa zahtjevom "Željeznica Republike Srpske" upućenog Ministarstvu saobraćaja i veza za saglasnost o neophodnom povećanja cijena karata u putničkom unutrašnjem saobraćaju, Vlada Srpske je na sjednici u januaru dala saglasnost "Željeznicama" za povećanje tarife za prevoz putnika na prugama Srpske za 20 odsto - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je postojeća putnička tarifa "Željeznica Republike Srpske" kojom su definisane cijene u željezničkom putničkom saobraćaju iz 2018. godine.

- Povećanje cijena materijala, energije, robe i usluga prouzrokovalo je povećanje cijena usluga u svim vidovima saobraćaja. Usklađivanje važeće putničke tarife "Željeznica Republike Srpske" sa cijenama u okruženju bilo je neophodno da bi se ublažio uticaj povećenja cena materijala i energenata koji direktno utiču na troškove željezničkog putničkog saobraćaja - navodi se u obrazloženju.

Iz "Željeznica Republike Srpske" su istakli da su uradili detaljnu analizu putničkog saobraćaja, da je poređenjem cijena vidljivo da su cijene u drumskom saobraćaju znatno veće, čak i sa povećanjem cijena u željezničkom putničkom saobraćaju za 20 odsto.

S obzirom na povećanje prihoda "Željeznica Republike Srpske" posljednjih godina, povećanjem cijena prevoza, prtljaga i ekspresnih pošiljki, iz ove kompanije očekuju i povećanje prihoda u tekućoj godini, što će, kako navode, doprinijeti kvalitetnijem funkcionisanju željezničkog saobraćaja.

- Neophodno je da željeznički saobraćaj kao najpouzdaniji, najpovoljniji i ekološki najprihvatljiviji vid transporta koji je na usluzi privredi i građanima, reformama koje prolazi u okviru projekta restrukturisanja u narednom periodu bude modernizovan - naglašava se u saopštenju "Željeznica Republike Srpske".

Iz ove kompanije poručuju da modernizacija "Željeznica Republike Srpske" zahtijeva značajna ulaganja, kako bi željeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent na regionalnoj i evropskoj željezničkoj mreži.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog