Vijesti

Šulić: Razlike u cijeni hljeba bez osnova

Hljeb u Banjaluci skuplji je i do 70 pfeniga u odnosu na ostale krajeve Republike Srpske. Nastavićemo pregovore sa pekarima, ali uporedo idemo u donošenje dvije uredbe da bismo uveli red u cijene osnovnih životnih namirnica, rekao je u intervjuu Glasu Srpske ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

Pojasnio je da će uskoro, i to u prvoj polovini marta, donijeti uredbu kojom će ograničiti cijenu osnovnog hljeba, ali i da planiraju izmjene propisa kada je riječ o ostalim osnovnim životnim namirnicama.

- Ta uredba će biti dorađena, odnosno na listi će se naći još neki artikli na koje je marža ograničena - rekao je Šulić, koji se osvrnuo i na oblast turizma te podsjetio da u republičkom budžetu za ovu godinu trenutno nije predviđen novac za turističke vaučere, ali da će razgovarati sa nadležnima da bi ta pogodnost opet bila dostupna građanima Srpske.

Komentarišete ponašanje pekara, s obzirom na to da nisu pristali na dogovor o cijeni hljeba, Šulić ističe da nisu našli zajedničko rješenje, ali smatra da su pekari spremni da nastavimo razgovore.

- Mi ćemo se kretati u zacrtanim zakonskim okvirima, što se tiče određenih uredbi i cijene hljeba, ali ćemo nastaviti da pregovaramo sa predstavnicima pekarske industrije. Cijena hljeba u Banjaluci i banjalučkoj regiji je 60-70 pfeniga viša u odnosu na druge krajeve Srpske. Nastavićemo da radimo ono što je u našoj nadležnosti, ali ne odustajemo ni od razgovora. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama ponovo razgovarati da bismo našli neko kompromisno rješenje - rekao je Šulić za Glas Srpske.

Kada je u pitanju uredba koja se tiče ograničavanja marže na osnovne životne namirnice, navodi da će uredba biti dorađena sa još nekim artiklima, a dodatno će pojasniti i koji su tačno artikli obuhvaćeni.

- Na primjer za ulje, znaće se tačno koje ulje pripada uredbi, jer do sada je bilo konfuzije na terenu kad je u pitanju primjena same uredbe. Na taj način želimo dodatno da pojasnimo sve te stvari. Pokušavamo da nađemo i način da se u tu uredbu, na zahtjev potrošača, ubacimo i meso. Velike količine mesa se, nažalost, u BiH i Srpsku i dalje uvozi sa strane, tako da postoji tu dosta proceduralnih grešaka i prostora za manipulaciju. Ali, pokušaćemo. Ono što je definitivno i što treba često da ističemo jeste to da je Srpska i sa ovim cijenama, bez dodatnih aktivnosti Vlade, najjeftinija. I u BiH, i u regionu - rekao je ministar.

Kada je riječ o turističkim vaučerima i da li će biti ove godine u opticaju naglasio je da su razgovarali sa Udruženjem hotelijera, prvenstveno sa malim hotelijerima, koji su iznijeli važnost primjene turističkih vaučera u Srpskoj.

- Trenutno nisu stavljeni u budžet kao kategorija, ali ćemo u nekom narednom periodu razgovarati o mogućnostima, da li u ovoj ili sljedećoj godini, da turistički vaučeri budu vraćeni. Sektor turizma se oporavio. Iza nas je rekordna godina bez turističkih vaučera. Sigurno je da bi ukupan broj noćenja bio i veći, ali aktivnosti ministarstva ne vežu se samo za vaučere.

Oni su usmjereni i na promociju, dolazak novih gostiju, rad na zakonodavnim okvirima koji će olakšati poslovanje turističke zajednice i to je evidentirano kroz rast broja noćenja od skoro osam odsto i broja dolazaka od skoro deset odsto u prethodnoj godini - rekao je Šulić.

Na sajmu turizma, koji je održan u Beogradu, ministar je rekao da je Spska prvi put bila na jednom mjestu, svih deset izlagača, i to u "Ulici Republike Srpske" koja se prostirala na 500 kvadratnih metara sajma.

- Prvi put je štand Republike Srpske posjetio sami državni vrh Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji je bio tamo na danu otvaranja. Radili smo dosta sa tur-operaterima, turistički radnici koji su radili promocije svojih turističkih destinacija imali su izuzetno posjećene štandove. Imali smo dosta bilateralnih sastanaka, ja sam se sastao sa ministrom turizma Crne Gore, takođe i sa ministrom turizma Srbije. Intenzivirali smo i saradnju sa grčkom turističkom organizacijom, a šlagvort na sve je sastanak sa ministrom ekonomije i turizma jedne egzotične zemlje - Sao Tome i Principe. Više od 45.000 posjetilaca je bilo na samom sajmu, a mnogi od njih su bili i na našem štandu, tako da možemo zaključiti da smo uspješno obavili ovu sajamsku manifestaciju - rekao je Šulić.

Od sajma turizma, koji počinje u petak, a koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Srpskoj rekao je ima velika očekivanja.

- Biće dosta izlagača iz regiona i svijeta. Očekujem veliki broj posjetilaca i siguran sam da će se iz godine u godinu sajam dodatno razvijati i da ćemo ga stavljati u rang, ako ne evropskih i svjetskih sajmova, onda svakako da bude jedan od najboljih regionalnih sajmova turizma - rekao je za Glas Srpske ministar turizma.

Od planova za naredni period ministar je istakao da je u pripremi Zakon o boravišnoj taksi, koji će biti usvojen do polovine ove godine, a primjena bi trebalo da počne od 1. januara 2025. godine.

- Takođe su u pripremi razni pravilnici, načini na koji će biti definisana podzakonska akta koja su u saglasnosti sa radom ministarstva. Očekujemo sastanak sa rafterima o pripremi sezone za rafting, pripremu ljetne sezone na Јahorini. Ova sezona za nas je sezona zdravstvenog turizma. Radićemo niz promotivnih aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja na privlačenju turista koji dolaze ovdje iz zdravstvenih razloga. Aktivno ćemo učestvovati i na forumima, jedan od prvih je Јahorina ekonomski forum, koji će u fokusu imati digitalizaciju turizma. Očekujemo da ćemo u ovoj godini implementirati centralni informacioni sistem - naglasio je Šulić.

 

Izvor: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog