Vijesti

Грмуша: Јавност у Српској свједок посљедица хроничног недостатка компетентности, знања и храбрости у извршној власти

"Апсолутно је неприхватљиво да руководства Електропривреде РС и Регулаторне комисије за енергетику РС своју директну одговорност за усвајање и провођење неуставних и незаконитих норми садржаних у Одлуци о утврђивању тарифних ставова за кориснике дистрибутивних система у Републици Српској пребацују на Уставни суд Републике Српске и њен народ", написао је одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша на друштвеној мрежи "Икс".

Милкову објаву преносимо у цјелини.

Читава јавност у Српској данас је свједок посљедица хроничног недостатка компетентности, знања и храбрости у извршној власти у Републици Српској на свим нивоима.

Потребно је једноставно поредати ствари. Прво што је власт урадила било је да струку и знање обесмисли поруком и праксом да знање без политичке подобности не значи ништа. Због тога су памет, струка и карактер постали непожељни у институцијама и јавним предузећима. Нестручни полтрони потом испуњавају политичке жеље моћника, умјесто да раде по закону и у интересу народа и људи. Због тога све њихове одлуке редовно за посљедицу имају поскупљења, нове намете и пад животног стандарда. 

Након тога, кад неко паметан пред надлежним судовима сруши њихове незаконите и неуставне одредбе, онда се они праве блесави и најављују да ће посљедице њиховог незнања и бахатости сносити грађани. Страшно.

Данас је начињен један нови корак у овом трагичном ходограму који на најпластичнији могући начин показује колико је наводна брига представника власти према институцијама Српске у ствари лажна.

Руководства Регулаторне комисије за енергетику и Електропривреде, умјесто да признају своје грешке и извину се јавности што су усвајали и проводили неуставне и незаконите норме, те потом поднесу колективне оставке, оптужују Уставни суд Републике Српске што је поступао у складу са Уставом и законима Републике Српске. Каква је то побогу порука? 

Изједначавањем Уставног суда БиХ и Уставног суда Републике Српске шаљу се двије ужасне и јасне поруке: прво, да нам је Уставни суд Српске битан само ако доноси одлуке које су у складу не са Уставом и законом, него са интересима моћника, и друго, да наш проблем са Уставним судом БиХ није у томе што тај суд не суди у складу са правом, већ зато што му наша власт не диктира како да суди. Срамота.

Ово је ситуација која у потпуности огољује све суштинске аномалије које оптерећују Српску данас.

Како ми да очекујемо да нам народ остане у својој земљи, ако нам институције система воде нестручни људи који своје незнање фактуришу поскупљењима? Како да очекујемо да заштитимо своје институције од опонената ван Српске, ако те институције обесмишљавају и нападају они који те институције воде? Како да, с једне стране, инсистирамо да се право поштује према Српској, ако га представници власти обесмишљавају у самој Српској? 

Ово мора да се заустави. Ово је прешло све могуће мјере и потребно је да одговорни за ову срамоту одмах поднесу оставке или да буду смјењени. Ако се то не деси, биће јасно да Република Српска у најодсудније политичке битке од свога оснивања улази са платформом да нико други не треба да нам узурпира надлежности, институције и имовину, већ да ће то њена власт учинити сама, боље и темељитије него било ко други са стране. 

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog