Banja Luka

Najtopliji februar u Banjaluci od kad se vrše mjerenja

U Republici Srpskoj je ove godine u većini predjela oboren rekord za najtopliji februar od kada se vrše mjerenja, a u Banjaluci je bio 6,5 stepeni topliji od prosjeka, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolog Milica Đorđević navela je da je srednja temperatura vazduha tokom cijelog mjeseca bila od tri, pa do čak sedam stepeni viša u odnosu na prosjek.

Ona je navela da je ovaj februar bio za gotovo dva stepena topliji od prethodno najtoplijeg februara iz 1966. godine kada je srednja temperatura vazduha iznosila 7,7 stepeni Celzijusovih.

"Minimalna temperatura u Banjaluci se tokom cijelog mjeseca samo pet dana spuštala ispod nule, dok je maksimalna svakog dana prelazila 10 stepeni, a čak je tokom 22 dana temperatura bila iznad 15 stepeni Celzijusovih", rekla je Đorđevićeva.

Đorđevićeva je napomenula da, iako je bilo vrlo toplo tokom cijelog mjeseca, nije oborena vrijednost za apsolutnu maksimalnu temperaturu od 25,2, koja je izmjerena je u februaru 2008. godine.

Ona je navela da je količina padavina bila znatno manja od prosjeka, budući da je palo samo 15,2 litara kiše po metru kvadratnom, a prosjek je 67.
"Tokom cijelog mjeseca u Banjaluci nije bilo snijega, koji je padao samo na planinama", rekla je Đorđevićeva.


Foto: vecernjenovosti.ba

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog