Vijesti

Kako svjetski mediji vide Orbanovu posjetu Banjaluci

Agencija Rojters objavila je vijest o posjeti mađarskog premijera Viktora Orbana Republici Srpskoj, navodeći da je Mađarska saglasna da pomogne Srpskoj ulaganjem 140 miliona evra u infrastrukturne i energetske projekte.

Rojters je objavio kako je predsjednik Srpske Milorad Dodik uručio Orbanu Orden Republike Srpske na ogrlici, najviše priznanje Republike Srpske kojim je mađarski premijer odlikovan povodom Dana Republike, 9. januara.

Kada je riječ o projektima, Rojters navodi da je Vlada Republike Srpske saopštila da se Vlada Mađarske saglasila da pomogne Srpskoj i da su se u vezi sa tim saglasili premijer Srpske Radovan Višković i mađarski ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ.

To, kako navode, uključuje projekte prečišćavanja otpadnih voda u Gradišci, izgradnje vjetroelektrane "Hrgud" i solarnog parka "Trebinje". Objavljeno je sa kojim mađarskim kompanijama u saradnji će biti obavljena realizacija tih projekata.

Takođe, Rojters je prenio i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da vjeruje da Republika Srpska može da ostvari impresivan ekonomski rast u budućnosti i da Mađarska želi da u tome učestvuje.

U izvještaju se navodi i to da je Orban kritikovao miješanje spolja u unutrašnja pitanja BiH, te da je obećao da će pomoći BiH na putu evropskih integracija.

O Orbanovoj posjeti Republici Srpskoj danas piše i list "Mađarska danas" koji prenosi da je mađarskom premijeru uručeno najviše odlikovanje Republike Srpske, te da je priznanje predao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog