Vijesti

Zurof: Ako se prihvati rezolucija o Srebrenici to bi moglo dovesti do zahtjeva za reparaciju

Direktor centra "Simon Vizental" iz Јerusalima Efraim Zurof izjavio je da zločin u Srebrenici 1995. godine nije bio genocid i da ne misli da je Generalna skupština UN kvalifikovana da utvrdi da li je neki događaj genocid ili ne.

- Prema originalnoj definiciji genocida, prema kojoj je to pokušaj zatiranja čitavih naroda, zločin počinjen u Srebrenici nije bio slučaj genocida jer su srpske trupe oslobodile sve žene i djecu - rekao je Zurof za beogradsku "Politiku".

Upitan da li bi prihvatanje rezolucije moglo poslužiti kao osnov za tužbu za ratnu odštetu, Zurof je rekao da bi, ako se takva rezolucija prihvati, to moglo dovesti do zahtjeva za reparaciju.

On smatra da je moguće da je podsticaj za predlaganje ove rezolucije način na koji su UN odgovorile na zločine koje je počinio Hamas, odnosno propust da ih nedvosmisleno osude.

Bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN 27. aprila.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo svim šefovima misija država članica UN, kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i predsjedniku Generalne skupštine Denisu Frensisu u kome je skrenula pažnju na izuzetno značajno pitanje koje se odnosi na nedavne postupke ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije koji se odnose na "rezoluciju o Srebrenici".

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

 
Foto: Kabinet predsjednika Srbije
Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog