Vijesti

ЗВАНИЧНО РЕАГОВАЊЕ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОПШТИНЕ БЕРКОВИЋИ НА ТЕКСТ „Општина Берковићи прекршила Закон о јавним набавкама: А, гдје је милион КМ од СМ БиХ?“

Поводом, најблаже речено, тенденциозног и неодговорног текста под насловом „Општина Берковићи прекршила Закон о јавним набавкама: А, гдје је милион КМ од СМ БиХ?“ уз пратећу слику „Нестало милион КМ у општини Берковићи“ објављеног на порталу Фронтал.ба дана 03.04.2024. године, Општинска управа Општине Берковићи овим путем жели да демантује све наведено у поменутом тексту.

Најприје желимо да јавности још једанпут детаљно образложимо како су утрошена средства од милион КМ одобрена „Одлуком о одобравању средстава текуће резерве, буџетске резерве буџета, институција Босне и Херцеговине и Мећународних обавеза Босне и Херцеговине за 2022. годину“ од стране Савјета министара.

Скупштина општине Берковићи је 13.03.2023. године донијела Одлуку број: 01-022-11/23 о критеријумима и начину расподјеле новчаних средстава одобрених од стране Савјета министара.

Општина Берковићи је за до сад утрошена средства доставила Извјештај о намјенском утрошку средстава број: 02-040-3/23 од 27.02.2024. године, са комплетном пратећом документацијом ( Одлука Скупштине Општине Берковићи, број: 01-022-11/23, Уговори о донацијама са свим физичким и правним лицима, Уговор о извођењу радова на Основној школи, пратеће фактуре, Уговор о спровођењу надзора, изводе који прате утрошак средстава, те извод на дан 26.02.2024. године као доказ да се преостали износ средстава налази на ЈРТ Општине Берковићи).

 

Из наведеног извјештаја видљиво је да су средства утрошена на сљедећи начин:

Накнада штете за санацију објеката у приватном власништву у износу од 580.765,96 КМ и то:

-    Стамбени објекти 393.904,13 КМ (потписано 180 уговора о данацији са физичким лицима)
-    Штале, помоћни објекти и чатрње за воду 186.861,83 КМ (потписано 125 уговора о донацији са физичким лицима)
Санација јавних и вјерских објеката у износу од 321.987,85 КМ и то:
-    Јавни објекти 303.561,85 КМ
-    Вјерски објекти 18.426 КМ


Неутрошена средства у износу од  97.246,19 КМ налазе се на рачуну општине Берковићи.

Пошто се наведени текст посебно бави утрошком средстава на пројекту адаптације основне школе „Његош“ Берковићи, посебно ћемо оповргнути све неистините наводе у вези тога.

Први неистинити навод јесте да ова јавна набавка није била у плану јавних набавки. Истинит је навод да на почетку године приликом доношења Плана јавних набавки није била планирана јавна набавка за реализацију пројекта адаптације основне школе „Његош“ Берковићи, из разлога што у вријеме доношења плана средства нису била расположива.

Након што су средства постала расположива, Начелник општине Берковићи је у складу са Законом о јавним набавкама донио Одлуку о измјени и допуни плана јавних набавки општинске управе општине Берковићи  за 2023. годину, број: 02-020-59/23 од 25.05.2023. године, гдје су радови на адаптацији основне школе „Његош“ Берковићи постали саставни дио плана јавних набавки.

Поступак јавних набавки за радове на адаптацији основне школе „Његош“ Берковићи покренут је Посебном одлуком о покретању јавне набавке дана 26.05.2023. године, број: 02-020-59-1/23. Поступак јавне набавке је био отворен до 16.06.2023. године, до 11 часова. Тендерску документацију је преузело 10 потенцијалних понуђача, а на тендер су се пријавила три понуђача: „Херцеговинаинвест“ д.о.о. Берковићи, „Аурора“ д.о.о. Невесиње и „МДМ“ д.о.о. Невесиње. Отварање пристиглих понуда је било 16.06.2023. године у 12 часова, чему су присуствовали представници сва три понуђача.

Све три понуде су испуњавале тендерске критеријуме из тендерске документације, односно, биле прихватљиве и заказана је е-аукција која је одржана 19.06.2023. године у 10:30 часова, након чега је извршено рангирање понуђача, те је понуда  „Херцеговинаинвест“ д.о.о. прихваћена као најповољнија са цијеном у износу од 249.650 КМ без ПДВ-а. Одлука о избору најповољнијег понуђача, број: 02-020-59-1-1/23, је донешена 19.06.2023. године и иста је објављена на веб страници општине Берковићи, те је након истека Законом предвиђеног рока за достављање Жалбе и закључење уговора од 15 дана закључен уговор са поменутим понуђачем број: 02-61-2/23. године од 04.07.2023. године.

Радови на адаптацији објекта основне школе „Његош“ Берковићи су окончани уговором у предвиђеном року од 90 радних дана.

Када је у питању само извођење радова, видљиво је да аутор текста помиње обнову фасаде основне школе „Његош“ Берковићи, а не адаптацију зграде основне школе „Његош“ Берковићи, која је подразумијевала детаљну реконструкцију објекта (замјена кровне конструкције, унутрашња столарија, унутрашњи фасадни радови, подови...)

Када су у питању наводи да извођач радова „Херцеговинаинвест“ д.о.о. Берковићи на порталу јавних набавки није дозволио да њихови подаци буду јавно доступни, сматрамо да су ти наводи за нас нерелевантни и да је вјероватно понуђач у складу са Законом о заштити личних података искористио ту могућност.

Надаље, аутор текста такође обраћа пажњу на то да ли се ради о предузећу које добија све послове у општини Берковићи уз констатацију да су од 2020. године  добили 10 послова од општине Берковићи која је у том периоду имала 57 јавних набавки, чиме сам себе демантује.

Што се тиче констатације  да 1.000.000 КМ помоћи од Савјета министара није уврштен у буџет општине Берковићи, наглашавамо да су средства дозначена од Савјета министара књижена на фонду 03-Фонд грантова, уз консултације са Министарством финансија Републике Српске који се, између осталог, користи за евиндентирање грантова примљених на рачуне у систем јединственог рачуна трезора или изван система јединственог рачуна трезора, те свих активности буџетских корисника које се финансирају из тих средстава, уколико средства нису укључена у Општи фонд (Правилник о рачуноводству, рачуноводственим политикама и рачуноводственим процјенама за буџетске кориснике – „Службени гласник Републике Српске“, број: 115/17).

На крају, узимајући у обзир све наведене чињенице и предочене доказе, позивамо редакцију портала Фронтал.ба да јавно објави демант поменутог текста.

Odluka1.docx 

Dostava izvještaja o namjenskom utrošku sredstava1.docx 

 

Поштовани представници општинске управе Општине Берковићи,

хвала вам за деманти који сте послали јер је донио низ информација о торошењу милион КМ које је ваша Општина добила од Савјета министара БиХ које до сада нисмо имали јер нису биле објављене.

Иако овим демантијем нисте показали да је било која информација из нашег текста нетачна, ипак смо га објавили јер је важно да јавност има што више информација о трошењу јавног новца с било ког нивоа власти.

Уз то изгледа да смо из овог научили нешто: ако би власт сва своја документа (одлуке, рјешења и друге акте) транспарентно и прегледно објављивала на својим web-stranicama не би било неспоразума између институција власти и јавности или би их било много мање.

Хвала што помно пратите портал Фронтал.

 

Фото: rtrs.tv

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog